open-navfaktor-logo
search
Konferencija
Erdogan: Islamska ekonomija je ključ izlaska iz krize
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je islamska ekonomija ključ izlaska iz krize.
14.06.2020. u 14:52
get url
text

Erdogan se posredstvom video poziva obratio učesnicima 12. Međunarodne konferencije islamske ekonomije i finansija (IIEFC) koja se održava u Istanbulu.

- Koliko god pandemija COVID-19 prioritetno bila zdravstvena tema, njene posljedice su vidljive u skoro svim sferama našeg života - kazao je Erdogan.

On je dodao da je pandemija pokazala da se isključivo materijalnim bogatstvom ne mogu kupiti i garantirati socijalna pravda i jednakost. Dodao je da je svijet tokom pandemije u najbogatijim zemljama svjedočio sramnom nebrigom za ljude koji nemaju zdravstveno osiguranje i strašnim snimcima iz staračkih domova iz tih zemalja.

- Turska je, Bogu hvala, među zemljama koje su tokom perioda pandemije pretrpjele najmanje moguće posljedice - kazao je Erdogan.

Ističući da je Turska pruža pomoć svim svojim građanima, bez obzira na njihovu imovinsku kartu, Erdogan je kazao da se u jeku pandemije vidjelo da su i imučne zemlje imale probleme u osiguranju zaštitnih maski i osnovne medicinske opreme.

- Turska je, pored brige za zadovoljenje potreba vlastitig građana, tokom pandemije poslala pomoć u medicinskoj opremi u 125 država šitom svijeta - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da je u okviru normalizacije situacije došlo do pozitivnih trendova u smanjenju stope nezaposlenosti. Naglasio je da se Turska oslonila na vlastite resurse, a da nije posegla za dizanjem kredita od međunarodnih institucija.

- Ekonomski rast od 4,5 posto u prvom kvartalu 2020. godine dokaz je da se Turska u odnosu na druge zemlje ne izdvaja samo po napretku u zdravstvu, već i u ekonomiji. Implementacijom plana normalizacije situacije nakon pandemije došlo je i do oživljavanja proizvodnje, trgovine i turizma - kazao je Erdogan.

Erdogan je kritikovao međunarodne agencije za kreditni rejting zbog pristrasnog i selektivnog pristupa, te je poručio da Turska ni ne uzima u obzir njihove procjene i prognoze.

- Islamska ekonomija je ključ izlaska iz krize. Prekomjerno finansiranje kreiralo je gojazni ekonomski model koji djeluje isključivo s ciljem povećanja profita, a ne uzima u obzir društvene vrijednosti i čovjeka kao takvog - poručio je Erdogan.

On je dodao da bi trebalo intenzivirati upotrebu islamske ekonomije i islamskih obveznica kada je riječ o velikim infrstrukturnim investicijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.