open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Autoput će zbližiti BiH i Srbiju, problemi u BiH se moraju riješiti
Najavio je Erdogan za narednu godinu sastanak u istom sastavu, ali u Sarajevu, a zatim i u Turskoj
08.10.2019. u 14:54
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Beogradu kako je neophodno da se što prije riješi pitanje formiranja vlasti u BiH, te kako vjeruje da će autoput Beograd - Sarajevo unaprijediti odnose između BiH i Srbije.

Erdogan je na konferenciji za novinare kazao kako je današnji Trilaterlani samit bio, prije svega, jedan plodonosan susret, dodavši kako će nakon sljedećeg samita u BiH, naredni biti održan u maju u Turskoj.

- Odlučni smo da nastavimo s ovim bilaterlanim mehanizmom, odnosno sa trilaterlanim sastancima i da sve tri zemlje, Turska, BiH i Srbija, da radimo na zbližavanju naših naroda. Želimo da ovaj samit tome doprinese - poručio je Erdogan.

Naglasio je kako je najvažnija karakteristika današnjeg susreta bila prilika da se porazgovara o tome kako da se što prije riješi problem formiranja vlasti u BiH.

- Želimo da se taj problem što prije riješi, jer je prošla čitava godina, i u zemlji u kojoj nema vlasti, teško je govoriti o jednoj konstruktivnoj budućnosti, neophodno je to što prije riješiti - kazao je Erdogan, te dodao:

- Ja vjerujem da će put koji se planira izgraditi biti povod za unapređenje odnosa između Srbije i BiH. Ja uvijek naglašavam da put znači život, da put znači civilizaciju. Ukoliko uspijemo u tome, put koji će se izgraditi između Beograda i Sarajeva jeste put koji će ekonomski podići sva mjesta koja se nalaze između ova dva grada i vjerujem da će taj put spriječiti da ljudi sele iz ovih područja i da će postati atraktivan za život.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.