open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Episkop Joanikije i sveštenici pušteni na slobodu
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) pušteni su na slobodu.
16.05.2020. u 08:24
get url
text

Njima je ranije bio određen pritvor od 72 sata zbog litije koja je u Nikšiću održana 12. maja, na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pušteni su i sveštenici Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Kada su građani koji su bili okupljeni ispred zgrade tužilaštva u Nikšiću saznali za odluku o puštanju na slobodu, počelo je skandiranje "Vladika, pobjeda" i "Nikšićani brane svetinje", pišu Vijesti.me.

Episkopa i sveštenike građani su dočekali skandirajući "Ne damo svetinje" i "Ne damo te vladiko", ali i sa cvijećem i bakljama.

- Prvo da vam se zahvalim na podršci. Ova vaša podrška je nastavak naše borbe za svetinje. Imali smo jedan mali nesporazum sa ovim vlastima. Shvatili su koliko znači Sveti Vasilije za ovaj grad - kazao je Joanikije dok je narod skandirao "Hoćemo litije".

Episkop je kazao da moraju voditi računa o zdravlju ljudi zbog virusa, ali i da je sveti Vasilije sačuvao narod i Crnu Goru.

Ponovio je da su htjeli da proslave praznik Svetog Vasilija kako se može, ali i da su stalno bila ta iznenađenja znajući koliko narod voli svetog Vasilija.

Kako je kazao, nisu smjeli da povrijede narod i njegova osjećanja kada su vidjeli koliko ih se okupilo i odlučili su da prođu molitvenim hodom, pa su na taj način i spasili mir u Crnoj Gori.

- Tek su nastali problemi kada se ova vlast umiješala - kazao je Joanikije.

Zamolio je narod da ne skandiraju ružne riječi i uvrede i dodao da su policajci bili više nego korektni i profesionalni.

- Hoćemo slobodu vjere, da se poštuje ustav i zakon. Mi ćemo se boriti i za slobodu vjere i za ljudsko dostojanstvo i za čast i slobodu svakog čovjeka. Pošto će ovo dugo da traje, da se polako raziđemo. Bit će još dana. Neka se ova borba nastavi istinom i pravdom i ljubavlju prema našoj otadžbini i ljubavlju prema Gospodu - poručio je Joanikije.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Stevo Šekarić rekao je novinarima da Joanikiju i osmerici sveštenika neće biti produženo zadržavanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.