open-navfaktor-logo
search
Krizni štab ZDK
Epidemiološka situacija nepovoljna, u KBZ-u skoro popunjeni kapaciteti intenzivne njege
Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je nepovoljna sa evidentnim porastom broja oboljelih, a posebno hospitaliziranih pacijenata, zaključio je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK.
03.03.2021. u 16:58
get url
text
get url
text

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK dr. Adnan Jupić rekao je da se povećanje broja oboljelih može dovesti u vezu sa rastom broja u susjednim kantonima, prije svega Kantonu Sarajevo.

- U Kantonu Sarajevo imamo složenu i tešku situaciju tako da su upravo naše rubne općine, prije svega Vareš i Breza, najviše pogođene novim valom pandemije - rekao je Jupić.

Krizni štab je razmatrao nove modalitete sprečavanja daljeg ubrzanog širenja zaraze virusom COVID-19, ali nije donesena odluka o pooštravanju mjera.

- Insistiramo da se poštuju postojeće mjere. Mislim da je prerano došlo do opuštanja i da svi trebamo još malo "stisnuti zube", te da građani pomognu zdravstvenim radnicima koji daju sve od sebe da pruže zdravstvenu zaštitu - rekao je Jupić.

Trenutno najveći problem predstavlja povećan broj bolničkih pacijenata sa teškom kliničkom slikom. U Kantonalnoj bolnici Zenica trenutno je hospitalizirano 80 pacijenata, od čega je 12 u Covid-intenzivnoj njezi.

- Vrlo je malo pacijenata koji dođu u bolnicu a da im nije potrebna kiseonička ili respiratorna podrška. Praktično su popunjeni kapaciteti u Covid-intenzivnoj njezi - rekao je direktor ove bolnice dr. Rasim Skomorac.

Naveo je da je KBZ povećala kapacitete intenzivne njege i uradila razvod kiseonika, ali da problem predstavlja obezbjeđenje dovoljne količine kiseonika na tržištu.

- Ako se takav trend nastavi bojim se da ćemo doći u situaciju da nećemo moći adekvatno odgovoriti potrebama takvih pacijenata - rekao je Skomorac.

S obzirom na opterećenje bolnica, Krizni štab je revidirao Krizni plan za postupanje sa Covid-pozitivnim pacijentima koji će se zajedno sa novim metodologijama evaluacije pacijenata, dijagnostičkim i terapijskim procedurama, dostaviti svim domovima zdravlja u ovom kantonu, saopćeno je iz Press službe ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.