Također, na području općine Srebrenica, tokom ekshumacije na lokalitetu Kragljivode, u četvrtak su pronađen posmrtni ostaci najmanje tri osobe. Naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.  

Prema dostupnim informacijama, pretpostavlja se da posmrtni ostaci, pronađeni na ovim lokacijama, pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH je direktno nadgledao aktivnosti na terenu i vršio koordinaciju procesa ekshumacije, a po naredbi postupajućeg tužioca.

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, potrebni radnici Komemorativnog centra Tuzla, pripadnici tima Republičke uprave civilne zaštite RS, kao i policijski službenici PS Srebrenica.

Istražioci i osoblje Tužilaštva Bosne i Hercegovine učestvuju u postupcima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.