Efendić je pozvao Palmera i Eichhorst da izvuku pouke iz grešaka svojih prethodnika, te je poručio da se Izborni zakon ne tiče samo lidera pozicije i opozicije, nego svih građana Bosne i Hercegovine.

- Pozivam Matthew Palmera, američkog izaslanika za Zapadni Balkan i Angelina Eichhorst, izvršnu direktoricu za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove, da u traganjima za rješenjima izmjena Izbornog zakona ne idu u pravcu novih eksperimenata i dodatnog stezanja "ludačke košulje".

Neka izvuku pouke iz grešaka svojih prethodnika. Pozivam ih da nastave razgovore i sa liderima pozicije i sa liderima opozicije, ali da znaju da se Izborni zakon ne tiče samo njih, već svih građana Bosne i Hercegovine. Jer građani Bosne i Hercegovine ne zaslužuju ništa manje prava od građana SAD-a ili zemalja Evropske unije - poručio je Efendić.

Palmer je danas o reformi Izbornog zakona razgovarao sa predsjednicima SDA i HDBiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. Nakon toga, u rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu priređen je radni ručak  za lidere šest opozicionih stranaka. Američki diplomata pozvao je Elmedina Konakovića (NiP), Nermina Nikšića (SDP), Fahrudina Radončića (SBB), Branislava Borenovića (PDP), Mirka Šarovića (SDS), dok je umjesto odlazećeg predsjednika Naše Stranke Predraga Kojovića na rušak došla Sabina Čudić.

Efendić kap predsjednik SBiH nije bio pozvan na ove sastanke.