open-navfaktor-logo
search
Pet mjeseci
Džindić: Idu subvencije za električnu energiju za najugroženije građane po 20 KM
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić održao je danas sastanak sa predstavnicima vlasti i javnih preduzeća Kantona Sarajevo s ciljem zaštite građana od posljedica najnovijeg poskupljenja gasa za 23 posto. Na sastanku je dogovoreno da se do 22. augusta iznađu modeli pomoći građanima.
22.07.2022. u 11:35
get url
text
get url
text

- Bilo je puno tema. Do 22.08. ćemo izanalizirati sve teme i predložiti modele kako da pomognemo kroz vid subvencioniranja građanima. Svjedoci smo zbog čega je došlo do povećanja plina, globalnog kretanja u energetskom sistemu u svijetu, cijena nafte je u naglom porastu.

Razgovarali smo i o prethodnim problema. Mi smo imali sličan sastanak prošle godne i dogovorili određene stvari, ali nisu završene. Bilo bi korisno da pomognemo građanima da ovaj udar što lakše riješimo - kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu Džindić.

Naglasio je da je njegovo ministarstvo pripremilo prijedlog odlike za subvencioniranje električne energije za najugroženije.

- Uradili smo odluku, očekujemo da će dobiti sva tri potrebna mišljenja i od 01.07. narednih pet mjeseci subvencioniramo električnu energiju za socijalno ugrožene sa po 20 KM po računu. To je dodatnh 20 KM po računu za pet mjeseci pored postojećih pet KM. Spiskove će imati Federalno ministarstvo za socijalni rad i politiku. Predložili smo i da izradimo prejedlog i za plin, vidjet ćemo može li se napraviti takav jedan model - kazao je Džindić.

On je govoreći o gasu podsjetio na dug koji Sarajevogas ima prema BH Gasu, od 41,3 miliona KM. 

- Napomenuli smo da imamo i neplaćenu fakturu iz novembra 2021. godine. To je period kada je bio kvar u Bugarskoj, pucanje cijevi. Tada smo po ektremnoj cijeni nabavili gas i on nije nikada plaćen. Napomenuli smo i problem planiranja potrošnje. Zadužili smo direktore jednog kantonalno i federalnog preduzeća da se urade dodatni magacini za skladištenje do tri miliona kubika gasa na dvije lokacije, Kladanj i Butile kako bi mogli "peglati" probleme koji nam se događaju decembar, januar, februar, kada imamo velike minuse u kantonu Sarajevo - rekao je Džindić. 

Prisutnima se obratio i Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

- Važno je da poskupljenja koja su nas zadesila dobiju adekvatan odgovr sa svih nivoa vlasti. Postoje dva pravca djelovanja, sigurnost isporuke u najtežim danima na najnižim temperatrama, a drugo je sama cijena i činjenica da je ovo udar na sva kućanstva, bilo da koriste energiju preko daljinskog grijanja i Toplana, bilo da direktno kupuju gas.

To je veliki udar na kućanstvo i socijalnu sigurnost naših sugrađana. Za oba ova problema pripremit ćemo zajedničke korake u drugoj polovini augusta. Vlada Kantona Sarajevo će hitno zasjedati. Situacija jeste teške kada govorimo o energijskoj sigurosti i cijenama, ali Vlada će sve učiniti da ublaži ovaj udar na građane i firme- kazao je Forto.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.