Četvrtak, 18.08.2022.
FOTO: MIZ Sarajevo

Džematski odbori, džematlije i imami donirali 250 deka migrantima u Ušivku

Reisu-l-ulema posebno apeluje na vjernike, muslimane, ali i sve ljude koji imaju osjećaj za patnje drugih, da pokažu svoju humanost

Na samom kraju 15. manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, ya Resulallah" a prije večerašnjeg zatvaranja manifestacije sa "Večeri muslimanske duhovnosti" u KSC Skenderija, džematski odbori sarajevskih džemata su zajedno sa džematlijama i sarajevskim imamima odlučili izraziti solidarnost sa migrantima koji su smješteni na području našeg medžlisa, odnosno u Privatnom centru Ušivak kod Hadžića.

Kako bi dostojanstveno ispratili 15. manifestaciju Organizacioni odbor se odlučio na jedan hajrat. U sklopu sadržaja ovogodišnje manifestacije ranije je realizovana posjeta ovom Centru u kasarni Ušivak, gdje su nadležni upoznali goste sa činjenicom da tim ljudima najviše treba deka i pokrivača. Rukovođeni time u MIZ Sarajevo su pokrenuli akciju kupovine deka, a rezultat je da je kupljeno 250 novih deka koje su obezbijedili džematski odbori, džematlije i sarajevski imami lično.

Glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, zajedno sa svojim pomoćnicima i saradnicima, danas je kupljene deke predao rukovodiocima Centra, koordinatoru cjelog projekta i kamp menadžeru Stevanu Jugoviću i Ernadi Fatimi Avdibegović, koordinatorici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u ovom Centru. Prilikom predaje rado su pomogli i sami migranti koji su privremeno smješteni u Centru, kojima će ove deke mnogo značiti u hladnim zimskim noćima, a pogotovo porodicama sa djecom.

Jugović se zavalio glavnom imamu i MIZ Sarajevo na ovoj značajnoj pomoći, istaknuvši kako Centar trenutno ima preko 700 korisnika - migranata, da novi stalno pristižu te kako je svaka pomoć dobrodošla.

MIZ Sarajevo još jednom podsjeća na apel Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, koji je poručio da ne možemo više zatvarati oči pred migrantskom krizom.

- Dolaskom zime i nakon dugog zanemarivanja problema izbjeglica, migranata i žrtava trgovine ljudima nalazimo se u situaciji u kojoj ovaj problem prijeti da eskalira s nesagledivim posljedicama. Tragedija izbjeglica i migranata je velika, njihove patnje na putu koji prolaze nesagledive. To su ljudi koji trebaju našu pomoć, ali pomoć u koju bi morale biti uključene sve institucije Bosne i Hercegovine. Neprihvatljivo je da se teret krize prebacuje samo na neke dijelove Bosne i Hercegovine i neke nivoe vlasti - rekao je Kavazović.

Reisu-l-ulema posebno apeluje na vjernike, muslimane, ali i sve ljude koji imaju osjećaj za patnje drugih, da pokažu svoju humanost.

- Muslimane je plemeniti Poslanik a.s. učio da Bog pomaže onoga ko pomaže drugoga i da nije pravi vjernik onaj ko zanoći sit, a njegov komšija, onaj koji je pored nas, gladan. Islamska zajednica je u skladu sa svojim mogućnostima pomagala i nastavit će da pomaže migrantima, ali ne može na sebe preuzeti odgovornost i posao države. Naši građani mogu pokazati solidarnost, ali ona ne može biti zamjena za sistemsko rješenje - istakao je reis Kavazović.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh