open-navfaktor-logo
search
Kapiten Zmajeva
Džeko o Prosinečkom: Kakav je bio igrač, takav je i trener
On je čovjek i trener od kojeg možeš puno da naučiš. Nema pritiska. Opušten je. Ne bježi od komunikacije s igračima, govori Džeko o selektoru Prosinečkom
09.11.2018. u 13:10
get url
text

U sklopu promocije UEFA Lige nacija za stranicu krovne kuće evropskog fudbala govorio je kapiten A reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko.

Džeko se osvrnuo na dosadašnji tok novoosnovanog takmičenja pod kišobranom UEFA-e, odnos snaga reprezentacija na Starom kontinentu, mladim igračima, bivšim reprezentativcima Bosne i Hercegovine, selektoru Prosinečkom, kao i jedinom cilju ove generacije, a to je plasman na Evropsko prvenstvo 2020.

Za bh. napadača Španija i Njemačka su trenutno najbolje reprezentacije u Evropi.

- Po meni Španija je nekako uvijek gore na vrhu, iako nisu imali dobro Svjetsko prvenstvo. Isto tako Njemačka, koja je velesila i koja može napraviti tri ili četiri iste reprezentacije. Te dvije reprezentacije, uz Francusku koja je prvak svijeta, po meni su najbolje trenutno - rekao je Edin Džeko.

U decembru će u Dublinu biti održan žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. BiH ima velika očekivanja, odnosno jedini cilj je plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

- S obzirom na to da bi nam bilo prvo evropsko takmičenje u historiji, sigurno bi bila velika stvar, kako za reprezentaciju, tako i za državu. Fudbal u posljednje vrijeme donosi dosta dobroga ovoj državi, pravi pozitivan imidž o njoj. To evropsko takmičenje bi dalo još više. To je jedan od ciljeva. I Liga nacija nas može dovesti do Evropskog prvenstva. Ne treba potcijeniti ni jedno takmičenje - smatra kapiten Zmajeva.

Tim Roberta Prosinečkog ima maksimalan učinak u Ligi nacija.

- Još se može napredovati. Nekoliko igrača je došlo iz mlade reprezentacije, nekoliko je novih igrača. Novi je selektor. Treba još vremena da se malo uigramo. Ja vjerujem da možemo igrati puno bolje nego u posljednjih par utakmica, iako smo ostvarili dobre rezultate. Mislim da imamo prostora za napredak - dodaje Džeko, te napominje da igra u reprezentaciji ne treba da se svodi na dva ili tri imena, već da je za uspjeh potreban jak kolektiv.

- Većinom svi govore da su ključni Džeko, Pjanić... U svakoj ekipi moraš imati 11 igrača koji počinju, odnosno 11 koji su na klupi, koji mogu donijeti prevagu kada uđu. Ne treba da se vrti igra oko jednog ili dva igrača. Za velike ciljeve je potrebno više igrača. Mislim da smo mi kao kolektiv dobra reprezentacija koja može da napreduje - jasan je najbolji strijelac u historiji bh. tima.

BiH je u proteklom periodu ostala bez velikog broja igrača. Gotovo kompletan tim koji je nastupio na historijskom Mundijalu u Brazilu više ne nosi dres s nacionalnim grbom.

- Prije je bilo dosta dobrih igrača. S Misimovićem sam igrao u Wolfsburgu i reprezentaciji. Spahić je bio kapiten i stub odbrane. Bila je respektabilna selekcija u Evropi i svijetu. Nismo imali sreće da odemo na još jedno veliko takmičenje. Dva puta smo u baražu dobili Portugal. Sada su tu novi igrači koji žele da napreduju. Mi stariji smo tu da ih izvedemo na pravi put s obzirom na to da ni mi nećemo igrati još dugo - priča Džeko.

BiH plasman na historijsko Evropsko prvenstvo traži pod komandnom palicom Roberta Prosinečkog.

- Kakav je bio igrač, takav je i trener. Samo lopta, traži igru, bez "nabijanja". To je ono što sam i očekivao. Sve što je radio kao igrač pokušava da prenese na nas. Vidi se da je bio veliki igrač, isto tako veliki čovjek. Ekipa je prezadovoljna, nadam se i da je selektor prezadovoljan. Što se nas tiče, u svakoj utakmici ćemo dati maksimum - govori Džeko o selektoru, a zatim nastavlja.

- Prosinečki je igrao u Realu i Barceloni. To ti daje još veću želju da napreduješ i daš više. On je čovjek i trener od kojeg možeš puno da naučiš. Nema pritiska. Opušten je. Ne bježi od komunikacije s igračima. Pijemo kafu s njim, maksimalno je opušten van terena.

Za kraj je Džeko otkrio i da li je BiH spremna za veliki rezultat.

- Nadam se da jeste. Već par utakmica smo napravili dobre rezultate. Uz malo sreće možemo do velikog takmičenja koje je najveća želja svih nas - zaključio je Edin Džeko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.