Banja Luka

Džamiji u naselju Vrbanja, nakon 26 godina, bit će vraćen Kur'an

Objavljeno: 14.08.2019. u 20:38

Bivši zastupnik u Narodnoj skupštini RS, Admir Čavka, kazao je da je to jedino što je ostalo od vrbanjske džamije nakon njenog rušenja

Foto: Nezavisne novine

Kur'an iz džamije u banjalučkom naselju Vrbanja jedini je sačuvan pisani trag nakon rušenja ove džamije u proteklom ratu, i u narednom periodu bit će vraćen u ovaj vjerski objekat.

Kazao je to za Nezavisne novine Admir Čavka, bivši zastupnik u Narodnoj skupštini RS, te dodao da je ovo jedino što je ostalo od vrbanjske džamije nakon njenog rušenja.

- Preko zajedničkog prijatelja kontaktirao me čovjek koji je igrom slučaja sačuvao Kur'an iz džamije u Vrbanji - rekao je Čavka.

Dodao je da je čovjek koji ga je kontaktirao imao želju da Kur'an uruči nekome iz Vrbanje, a da je igrom slučaja to bio on, te je Kur'an preuzeo u utorak.

- Donijet ću ga u džamiju u Vrbanji. Ovo je izuzetno lijep gest čovjeka koji je želio da ostane anoniman, odnosno nije želio da se objavi njegovo ime - rekao je Čavka.

Podsjetio je i na slučaj prilikom otvaranja Aladža džamije u Foči, kada je jedna žena sačuvani Kur'an predala ponovo džamiji. Kaže, kako je to vjerovatno podstaklo i ovog čovjeka da uradi isto.

- Džamija u Vrbanji je obnovljena 2003. i nakon toliko godina Kur'an je sačuvan i vraćen i mislim da je to izuzetno pozitivna stvar. Treba da poštujemo jedni druge i da idemo u tom pravcu. To ima veliki značaj za samu džamiju u Vrbanji, ali i za sve nas koji živimo u Banjoj Luci. Trebamo se okrenuti jedni drugima i da se nadamo boljim vremenima – dodao je Čavka.

Džamija u Vrbanji srušena je u maju 1993. godine. 

Izvor:   Nezavisne novine

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije