open-navfaktor-logo
search
Izborne reforme
Džaferović: Koje je to pitanje od vitalnog interesa u kojem su Hrvati preglasani?
Kazao je da je potrebno detaljno pročitati odluku Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", koja se, ocijenio je, potpuno pogrešno interpretira
20.11.2018. u 16:02
get url
text

Novi član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović kazao je nakon današnje konstituirajuće sjednice da je potrebno poštivati postojeći Ustav BiH pa i princip konstitutivnosti naroda.

- Ono što je za BiH problem je ravnopravnost onih građana koji ne pripadaju niti jednom od konstitutivnih naroda i to je nešto što imamo kao obavezu na osnovu nekoliko odluka Evropskog suda za ljudska prava, da primjenjujemo i da poštujemo – poručio je Džaferović.

Džaferović je konstatirao, govoreći o odnosima među konstitutivnim narodima, da postoje mehanizmi zaštite vitalnih interesa svih naroda.

- To su mehanizmi kroz domove naroda, uz odgovarajuću kontrolu Ustavnog suda. Ovo što čujemo kao zahtjeve, to vodi nečem drugom. To, prema mom mišljenju, se ne tiče pitanja ravnopravnosti. To može da spadne u sferu neke vrste dominacije jednog naroda nad drugim narodom ili jedne političke stranke, da to bolje kažem, u odnosu na kompletnu političku strukturu u FBiH i državi BIH. Nisam za to da se pod firmom borbe za prava konstitutivnih naroda traže neke dionice koje bi neke političke stranke zauvijek ostavljale na vlasti i u tome je problem u BiH – izjavio je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Upozorio je da je neophodno dobro pročitati Ustav BiH, Ustav FBiH, odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava. Izjavu Milorada Dodika kojom upozorava Bošnjake da "ne prave grešku koju su Srbi napravili u Jugoslaviji" je ocijenio kao mantru koja nema veze sa istinom.

- Te mantre i te konstrukcije dolaze od onih političkih snaga koje žele dodatne podjele u BiH – izjavio je Džaferović.

Kazao je da je potrebno detaljno pročitati odluku Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", koja se, ocijenio je, potpuno pogrešno interpretira.

- Imamo Ustav FBiH i imamo jasnu normu na tu temu. Trebamo tu normu iz Ustava FBiH da uključimo u Izborni zakon BiH i ne znam u čemu je onda problem. Koje je to pitanje od vitalnog nacionalnog interesa, vezano za hrvatski narod, a da neko može da preglasa hrvatske predstavnike? Nema tog pitanja, zato što postoje mehanizmi da se to ne dogodi – pojasnio je Džaferović.


2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.