Vjetropark "Podveležje I" je prvi proizvodni objekat iz obnovljivih izvora u portofoliju Elektroprivrede BiH priključen na prijenosnu mrežu. Finasirala ga je Elektroprivreda BiH iz vlastitih sredstava i sredstava fonda njemačke Vlade putem kreditnog aranžmana.

Čini mi naročito zadovoljstvo što se, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, nalazimo na ovome mjestu i što svečano otvaramo ovaj veličanstveni pogon – vjetropark Podveležje 1, kazao je Džaferović. 

- Svima vama najsrdačnije čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a predstavnicima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i svima koji su učestvovali u realizaciji, čestitam uspješan završetak ovog velikog, rekao bih historijskog – projekta. Danas je dan, kada smo izuzetno ponosni svi koji nosimo ovu državu u srcu. Dodatni razlog za ponos jeste ovaj projekat. Drago mi je što upravo na ovaj dan imamo priliku da ga svečano otvaramo i da otpočinje s radom u korist ove države i njenih građana. Projekti poput ovoga pokazuju ozbiljnost i snagu države. Oni pokazuju našu čvrstu opredijeljenost za razvoj, ali i sposobnost da državu vodimo tim putem. Siguran sam da, uspješno realizirajući ovakve projekte, na najbolji način ispunjavamo obavezu prema historijskoj generaciji, koja je prije 29 godina izborila samostalnost i nezavisnost države Bosne i Hercegovine i ostavila nam je da skrbimo o njoj, kao uslovu naše slobode i našeg opstanka. Energetika je temelj moderne ekonomije. Ali energetika je i mnogo više od toga. Ona prožima svaku poru savremenog života i suštinski ga određuje. Kao takva, energetika ne predstavlja samo temelj razvoja jedne zajednice, već i temelj njene sigurnosti i u konačnici uslov njenog opstanka - kazao je Džaferović.

Kroz iskustvo agresije mi smo na najbolji način iskusili šta znači energetska nezavisnost, podsjetio je član Predsjedništva.

- Agresor je koristio energetske izvore kao oružje. Ograničavajući dotok energije, neprestano je stvarao uvjete nepodnošljivosti s ciljem da nas trajno ukloni sa teritorije na koju je kidisao. Energetski resursi koje smo tada kontrolisali, poput dijela kapaciteta Elektroprivrede, predstavljali su sredstvo od neizmjernog značaja za odbranu i očuvanje države. Tako je i danas. Energetski sektor, a naročito polje proizvodnje električne energije predstavlja izuzetno važno državno pitanje. Zato me iznimno raduje što je ovaj projekat samo jedan u nizu projekata, kojima se jača energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine. Ogroman je značaj, koji će vjetropark Podveležje 1 imati na našu ekonomiju. Već je sama njegova izgradnja predstavljala izuzetnu investiciju. Naročito me raduje što su bosanskohercegovačke firme imale značajno učešće u izgradnji ovog vjetroparka. Naročito se zahvaljujem radnicima koji su uložili svoj rad i trud, te podcrtavam ulogu inžinjera Elektroprivrede Bosne i Hercegovine koji su nadzirali izgradnju kako bi ovaj pogon bio ovo što ovdje danas vidimo. Fascinantni su podaci koji govore o snazi vjetroparka Podveležje 1. - istaknuo je Džaferović. 

Fascinantni su i podaci o smanjenju emisija CO2 do kojeg će doći zahvaljujući ovom projektu. Činjenica da ćemo imati dodatnih 130 gigavat-sata na godišnjem nivou, a da će se emisija od fosilnih goriva smanjiti sa 130.000 tona predstavlja izuzetnu stvar, istaknuo je.

- Ovo je prvi veliki projekat Elektroprivrede Bosne i Hercegovine iz obnovljivih izvora energije. Vjerujem da je ovo samo prvi u nizu ovakvih velikih projekata. Vođeni prvenstveno željom da radimo na zaštiti okoliša, radi zdravlja i uslova života našeg stanovništva, mi kao država trebamo ići sve više ka obnovljivim izvorima energije. Na koncu, to je nešto na što nas obavezuje i naš put ka članstvu u Evropskoj uniji. Budućnost je sigurno u obnovljivim izvorima energije. To je strateški put kojim trebamo postepeno ići, imajući u vidu očuvanje radnih mjesta, kako bismo, bez ekonomskih šteta, išli ka cilju smanjenja štetnih emisija. Poruka koju danas šaljemo sa Podveležja, iz Mostara, jeste poruka nade i težnje ka snažnom ekonomskom razvoju i prosperitetu. Bosna i Hercegovina je država koja nema ni previše ni premalo resursa, već sasvim dovoljno da svi njeni građani mogu živjet dobro i komotno. Nažalost ti resursi još uvijek nisu na najbolji način iskorišteni. Ovakvi projekti nam pokazuju da možemo iskoristiti resurse koji su nam raspolaganju i osigurati bolju i prosperitetniju budućnost za naše građane - kazao je Džeferović na svečanoj ceremoniji.