- To naravno neće biti moguće, niti će to uopće biti tema na sjednici Predsjedništva BiH - izjavio je Džaferović za Fenu.

VEZANI TEKST - Dok u NSRS-u ruši dogovore BiH i SAD-a, Dodik na ime "američkih interesa" traži premještaj ambasade u Jerusalem

Naglasio je BiH ima dobre diplomatske odnose i sa državom Izrael i sa državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da naša zemlja poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenjih nacija.

- Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD-om, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda prije svega treba da bezrezervno poštuje Dejtonski sporazum, a ne da svako malo prijeti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD-a - istaknuo je Džaferović.

Dodik bi, kako je naglasio Džaferović, trebalo da prestane sa blokadama rada institucija, poštuje presude međunarodnih sudova, uključujući i one koje se odnose na genocid nad Bošnjacima, te da poštuje vladavinu prava i podrži NATO put BiH.

- Na kraju, neka ne vrijeđa ambasadore prijateljskog SAD-a, kao što je to radio ranije, i neka podrži bilateralne sporazume koje BiH treba da zaključi sa SAD-om ili agencijama iz SAD-a u borbi protiv terorizma, a ne da protiv njih pokreće vitalni entitetski inetres - zaključio je Džaferović.