open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović: Dodik je napravio veliku grešku što nije došao, od Schmidta očekujemo odlučnost
Nije dobro što Dodik danas nije bio ovdje, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a nakon sastanka sa Christianom Schmidtom, novoimenovanim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini. 
03.08.2021. u 12:55
get url
text
get url
text

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, nije došao na sastanak iako je ranije bilo najava da će ipak prisustvovati nastupnoj Schmidtovoj posjeti Predsjedništvu, ali da kasnije neće sarađivati s njim. Sastanku su ipak prisustvovali Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i član Predsjedništva Džaferović.

- Komšić i ja smo održali sastnak sa novim visokim predstavnikom. Zahvaljujem se novom visokom predstavniku na tome što je preuzeo ovako odgovornu ulogu u BiH. Želim mu uspješan rad. Ono što je važno u ovom trenutku uraditi u BiH, u narednom periodu, jest da BiH jednostavno mora da nastavi svojim reformskim putem i moramo svi učiniti sve da BiH nastavi svoj reformski put - kazao je Džeferović.

Zato institucije BiH moraju funckionirati, istakao je Džeferović.

- Niko nema pravo da opstruira i bojkotuje rad institucija BiH. Obaveza funkcioniranja institucija i učešća u radu svih nas je dejtonska obaveza svih nas, Dejton nije švedski sto da se s njega uzima ono što odgovara i odbacuje ono što ne odgovara, Dejton se mora provoditi u cijelosti. Hitno treba pristupiti realizaciji svih 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije i raditi na realizaciji reformi koje BiH ima obavezu provoditi prema NATO savezu. To je agenda koja je najaktuelnija ovdje u BiH, na njoj trebamo raditi svi - istakao je Džaferović. 

Od Schmidta očekujemo da u potpunosti ispuni svoju obaveza koju ima prema Aneksu 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno je kazao Džeferović.

- Očekujemo odlučnost na tom putu u interesu svih naroda i građana u ovoj zmlji. Dejtonska ravnoteža je nešto što uz evropski i NATO put Bosne i Hercegovine, i sve ono što smo mi usvojili kao rješenja nakon Dejtona, omogućava da ova zemlja normalno funkcionira. Trebamo graditi BiH kao cjelovitu i demokratsku državu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, uz poštivanje svih prava svakog čovjeka iz svakog naroda, bez obzira na to gdje ko u BiH živio - istaknuo je član Predsjedništva BiH.

Nije dobro što danas sva tri člana Predsjedništva nisu bila prisutna na sastanku, bio je izričit Džaferović.

-  Ja mislim da je Dodik napravio veliku grešku. Pozivam ga da u interesu onih za koje kaže da ih predstavlja, kao i u svom interesu, kao i sve druge koji blokiraju rad institucija BiH, da hitno prestanu s tim jer ništa s tim neće postići - zaključio je Džaferović, naglašavajući da "moramo raditi zajedno". 

- Puno je posla pred nama i mislim da je moguće, da nema druge alternative nego ići zajedno naprijed izgrađujući BiH onako kako sam govorio - zaključio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.