Kako komentarišete usvajanje državnog budžeta? Mislite li da će biti upitno održavanje lokalnih izbora?

- Dobro je da je budžet konačno usvojen. Nije dobro što ne može stupiti na snagu jer je usvojen u različitim tekstovima. To će zahtjevati još jedno zasjedanje oba Doma. Ja očekujem da to bude u što kraćem roku u narednim danima, da se usaglasi tekst i da se budžet usvoji u jednom tekstu i bude objavljen u službeniom glasniku. Izbora će svakako biti, onako kako je propisala Centralna izborna komisija. Ja nikada nisam ni sumnjao da ćemo doći u situaciju da nemamo izbora onako kako je odlučio regulator izbora, to je CIK BiH - kazao je Džaferović za hayat.ba.

Ovog mjeseca smo obilježili godišnjicu genocida u Srebrenici i Prijedoru. Vi ste ukazali na značaj kulture pamćenja ali i učestalu pojavu negiranja genocida kazavši da je to civilizacijski ispit  dobra i zla.  Bili ste i u Srebrenici i u Prijedoru. Zašto i nakon četvrt stoljeća, kada se zna šta je bilo, šta je dobro a šta zlo, taj ispit još traje a žrtvama se i dalje udara na nikad zacijeljene rane.

- Mi ćemo se uvijek sjećati zla koje nam se dogodilo u period na agresiju na BiH od 1992. do 1995. godine. Sjećati ćemo se zločina, sjećat ćemo se genocida. Odavat ćemo poštovanje žrtvama zločina, žrtvama zločina. Drago mi je da je obilježavanje tih događaja poprimilo mnogo širi karakter. Osim ovih običajenih manifestacija, događaja, sadržaja, kao što su  komemoracija, Marš mira kada je u pitanju obilježavanje genocida u Srebrenici, sve više umjetnika se uključuje u obilježavanje tih događaja koji na svoj način, svojim iskazom,  svojim prikazom, svojim umjetnitčnim djelima doprinose kulturi sjećanja. Kultura sjećanja je nešto što je jako bitno i jako važno. Mi to nikada nećemo zaboraviti i generacije koje dolaze poslije nas to nikada neće zaboraviti i tako će to ići do Sudnjeg dana. Negiranje genocida je veličanje ovih počinilaca i to je anticivilizacijski postupak. Mi ćemo se boriti protiv toga. Zlo je kada neko negira genocid, ne poštuje žrtve, veliča zločince a dobro je boriti se protiv toga. Zlo  nikada nije pobijedilo dobro i nikada neće. Dobro će nadvladati i nadam se što prije. To je jedan od elementarnih uvjeta da bismo mogli normalno da gradimo odnose u BiH i regionu.   

Na komemoraciji u Potočarima video-linkom se obratilo 47 svjetskih lidera, premijera, predsjednika. Njihove poruke, njihov odabir strane je jasan. Da li je to dovoljno i da li bi međunarodna zajednica  konkretnija, prije svega kroz nametanje zakona o zabrani negiranja genocida?

- Prije svega želim da se zahvalim svim predsjednicima država, predsjednicima Vlada, ministrima vanjskih poslova, predstavnicima multilateralnih organizacija  koji su dali svoj doprinos u obilježavanju 25 godišnjice genocida u zaštićenoj zoni Srebrenica-Žepa. Zaista im hvala, to je jedan impozantan broj. To je praktično cijeli civilizirani svijet. Ja sam u svom govoru kazao da su osim riječi, potrebna djela. Ono što je potrebno sada uraditi da svi u cijelom svijetu, od UN-a preko svih drugih organizacija, pojedinačnih država pa evo i ovdje u BiH do Visokog predstavnika uradi  sve da se što prije donese Zakon o zabrani negiranja genocida. To je onaj bitan elemenat koji je vezan za obnovu povjerenja, suočavanja sa istinom, katarzu jer moraju se sankcionisati oni koji negiraju genocid, veličaju i nagrađjuju zločince.

Dragan Čović poručuje da će blokirati sve procese jer je nezadovoljan izborom članova CIKa. Može li on to i uraditi? Šta mogu biti posljedice takvog djelovanja?

- Može na vlastitu štetu. Neće on naštetiti BiH, može naštetiti sebi i vlastitoj političkoj stranci. Svi mi moramo da shvatimo da niti od jednog pojednica, političke stranke ne zavisi njen put i napredak, razvoj. To može trajati određeno vrijeme i to se vrati kao bumerang onima koji se ponašaju na takav način. Što se tiče CIK-a, to je odluka Parlamenta. Sve dok Sud BiH ne bi rekao nešto drugačije mi imamo CIK koju moramo da poštujemo. Ja mislim da je sve ovdje čisto pa ni Sud nema šta da kaže. Mislim da će CIK ostati u ovom sastavu.

Kompletan intervju možete pogledati u videu: