open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović: Ako nema slanja ANP-a, nema ni mandatara
Bez poštivanja svih zakona i preuzetih međunarodnih obaveza BiH, pojasnio je Džaferović, nijedan kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće dobiti podršku
23.08.2019. u 18:42
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović  oglasio se povodom najavljene sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara. 

- Moj stav ostaje nepromijenjen. Bez poštivanja svih zakona i preuzetih međunarodnih obaveza BiH, što uključuje i slanje ANP-a, nijedan kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće dobiti moju podršku. Dakle, ako nema slanja ANP-a, nema ni mandatara - kazao je Džaferović za Faktor.

Sjednica će biti održana u utorak, 27. augusta, na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Pitanje imenovanja mandatara je trebalo biti razmatrano na vanrednoj sjednici zakazanoj za ovaj utorak, ali je ona odgođena zbog izostanka konsenzusa u vezi sa Godišnjim nacionalnim programom (ANP), koji je trebao biti na dnevnom redu prethodne redovne sjednice.

ANP je, podsjetit ćemo, kamen spoticanja u formiranju vlasti, s obzirom da SNSD Milorada Dodika odbija prihvatiti tu obavezu BiH u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u. Takav pristup je protivan Ustavu BiH, Zakonu o odbrani te odlukama Predsjedništva BiH i Strategiji vanjske politike, ali i Principima za formiranje vlasti u BiH, koje su 5. augusta potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.