open-navfaktor-logo
search
"Propade godina"
Državni policajci ogorčeni na rukovodstvo Parlamenta BiH, zašto se 20 dana razvlači sjednica o budžetu
Zaposleni u policijskim agencijama Bosne i Hercegovine ogorčeni su na rukovodstvo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jer se razvlači usvajanje budžeta institucija BiH za ovu godinu, a time i povećanje osnovice za obračun plaća. Skeptični su da će ove godine uopće doći do nekog povećanja primanja.
13.06.2022. u 22:02
get url
text

Budžetom institucija Bosne i Hercegovine predviđena je isplata plaća po osnovici od 535 KM, kakvu su državni službenici imali prije 14 godina. Trenutno osnovica iznosi 475 KM. No ova nova od 535 KM se može početi isplaćivati tek od narednog mjeseca od dana usvajanja budžeta.

Ovo povećanje čekaju i vojnici, kao i državni službenici i namještenici koji su, zajedno s policijskim službenicima, održali niz protesta kako bi ukazali na loš položaj.

Iako je prijedog budžeta stigao u Paralment BiH još 8. juna, sjednica Zastupničkog doma na kojoj će se raspravljati o budžetu zakazana je tek za 27. juni. Kada će Dom naroda razmatrati ovaj dokument, još nije poznato.

VEZANI TEKST - Stotine državnih policajaca protestovalo pred Parlamentom BiH

- Skeptični smo, ide ljetna pauza pa Opći izbori. Sumnjamo da od toga neće biti išta. U roku od dva dana su u Parlamentu BiH mogli ovo završiti, da su htjeli, ali... Propade nam i ova godina – kazao je Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, koji okuplja sindikate Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije Bosne i Hercegovine i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

Krvavac je istakao da su zaposleni ogorčeni, te da osnovica od 535 KM nije povećanje već milostinja, vraćanje na 2009. godinu.

- Te je godine litar goriva bio 1,5 KM, a sada je 3,5 KM. Da ne govorim dalje. Rješava se nešto staro 14 godina umjesto da se pomjeramo naprijed. Ali evo, ne možemo postići ni taj "nazadak", a kamoli napredak – dodao je Krvavac.

Kazao je da je u policijskim agencijama BiH zaposleno oko 4.000 ljudi.

- Ljudi rade pošteno, jedini se borimo sa vidovima kriminala u institucijama – naglasio je Krvavac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.