- Istovremeno, pozivamo međunarodne zvaničnike na reakciju jer je očigledno da iza napada stoji izvršna vlast, ali i policija koja je radila po njihovim naredbama. Da je to tako potvrđuje rečenica "mi na odgovornim pozicijama dužni smo da štitimo naš narod i Republiku Srpsku", koju je danas izgovorio Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke. Od koga je to Stanivuković i koga morao braniti nije nam jasno ali je potpuno jasno da se i prije usvajanja izmjena krivičnog zakonika Republike Srpske svima nama poručuje šta nas to čeka ukoliko ne mislimo onako kako je vlast propisala. Jer nisu Republici Srpskoj i narodu u BiH problem pljačka, siromaštvo i preživljavanje, nego novinari i aktivisti - navodi se.

Društvo novinara podsjeća na bezbroj verbalnih napada na aktiviste, novinare, građane, koji su, kako navode u saopćenju za javnost, dolazili od zvaničnih vlasti entiteta Republika Srpska, koji su nesumnjivo doprinijeli i sinoćnjem divljanju huligana i eskalirali fizičkim nasiljem.

- Pozivamo odgovorne da umjesto što "ispraćaju" svoje građane iz entiteta, urade svoj posao, te isprate odgovorne u zatvorske jedinice i svima nama, građanima BiH, vrate osjećaj povjerenja i sigurnosti - saopćio je Upravni odbor Društva novinara BiH.