open-navfaktor-logo
search
Liga nacija
Druga pobjeda Zmajeva: Dijamant srušio Austriju i dva rekorda
Fudbalska reprezentacija BiH večeras je upisala i drugu pobjedu u Ligi nacija nakon što je golom Edina Džeke savladala Austriju sa 1:0
11.09.2018. u 22:41
get url
text

Prva ozbiljnija situacija viđena je pred golom Austrijanaca. Poslije odlične akcije Miralem Pjanić je u šesnaestercu protivnika pokušao pronaći Elvisa Sarića, ali bivši veznjak Sarajeva bio je prekratak poslije proigravanja.

{$galerijaFotografija}

Austrijanci su zaprijetili u 12. minuti udarcem Petera Žulja, a dvije minute kasnije pokušao je i Marko Arnautović, ali neuspješno, baš kao i dvije minute kasnije.

{$galerijaFotografija}

U 20. minuti francuski arbitar Ruddy Buquet prvi put se uhvatio za džep, a žuti karton bio je primoran pokazati Martinu Hintereggeru, koji je srušio Edina Višću. Žulj je u 22. minuti ponovo zaprijetio dalekometnim udrcem koji je otišao van okvira gola Ibrahima Šehića.

Austrijski selektor Franco Foda dobro je "prepisao" postavku igre od selektora Sjeverne Irske, makar kada je riječ o onom dijelu taktike u kojem su njegovi ofanzivci izašli visoko na zadnju liniju naše selekcije. Ipak, kada god su naši fudbaleri razmijenili nekoliko preciznih pasova "iz prve" lako su osvajali teren i dolazili do gola Heinza Lindnera.

Haris Duljević je u 26. minuti izborio korner, a poslije ubačaja Pjanića loptu na drugoj stativi nije uspio zakačiti Toni Šunjić. Naš stoper je i tri minuta kasnije bio u prilici. Ponovo je ubacio Pjanić, ali je ovoga puta Mostarac loptu glavom poslao preko gola.

{$galerijaFotografija}

Od polovine prvog poluvremena Zmajevi su uspjeli uspostaviti terensku inicijativu, pa čak i imati loptu nešto više u svom posjedu.

U 40. minuti naša selekcija imala je još jednu odličnu priliku. Duljević je probio desnu stranu austrijske odbrane, uputio poluvisok centaršut, ali Edin Džeko u svom 96. nastupu za BiH nije uspio zahvatiti loptu na željeni način. Bila je to mat-pozicija u kojoj Lindner, no Dijamant nije uspio postići 53. gol u dresu BiH, makar ne u ovoj situaciji.

Naša reprezentacija se na startu drugog poluvremena nametnula kao tim koji je više imao loptu u svom posjedu. U 56. minuti dobru priliku imao je Duljević. Lopta je poslije slobodnog udarca Pjanića i gužve u kaznenom prostoru gostiju stigla do ofanzivca Dynamo Dresdena, ali je njegov udarac sa nekih 15 metara u korner skrenuo David Alaba.

Stefan Leiner je zaprijetio u 60. minuti, no Pjanić je bio pravovremen u bloku, pa su Austrijanci dobili samo korner.

Poslije dobrog pritiska Austrijanaca na našu zadnju liniju lopta je stigla do Valentina Lazara, koji je šutirao silovito sa nekih 18 metara, ali srećom po Šehića neprecizno.

Možda pomalo neočekivan potez Prosinečki je povukao dvadeset minuta utakmice kada je na desnom krilu Višći pridružio i Duljevića, i tako otvorio lijevo krilo za Sarića, što će se kao pravi potez osam minuta kasnije.

{$galerijaFotografija}

U 78. minuti proključalo je, večeras nešto tiše Bilino polje, nakon što je Edin Džeko pogodio malu mrežicu Lindnerovog gola, kojem je prethodilo dobro proigravanje večeras veoma dobrog Elvisa Sarića, i to upravo preko lijeve strane našeg napada.

Do kraja utakmice Austrijanci su bezuspješno pokušali stići do izjednačenja, a na kraju je iz jedne kontre naša selekcija mogla i do drugog gol. Ipak, gostujuća odbrana izblokirala je udarac Radeta Krunića, pa je susret u kojem je Edin Džeko srušio dva rekorda na kraju pripao Zmajevima zahvaljujući upravo 53. golu Dijamanta u dresu BiH.

Bosna i Hercegovina - Austrija (0:0) 1:0

Stadion: Bilino polje. Gledalaca: 9.100. Sudija: Ruddy Buquet (Francuska). Strijelac: 1:0 – Džeko (78). Žuti kartoni: Todorović (BiH), Hinteregger, Leiner (Austrija).

BOSNA I HERCEGOVINA (4-3-3): Šehić, Todorović, Šunjić, Zukanović, Ćivić, Sarić, Bešić, Pjanić (od 88. Krunić), Višća (od 87. Zakarić), Džeko, Duljević. Selektor: Robert Prosinečki.

AUSTRIJA (3-5-2): Linder, Hinterergger, Ilsanker, Arnautović, Alaba, Gregoritsch (od 72. Sabizer), Prodl, Žulj, Grillitsch (od 81. Burgstaller), Lainer, Lazaro. Selektor: Franco Foda.

bih-austrija - zenica - 11.09 (1).jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.