Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je hitno zatražilo od nadležnih institucija - svih kantonalnih ministarstava za socijalni rad da djeluju na području svoje mjesne nadležnosti, ukoliko imaju smještene svoje štićenike u Zavodu Pazarić, a federalne i kantonalne uprave za inspekcijske poslove da hitno izvrše nadzor i utvrde činjenice te poduzmu odgovarajuće zakonske mjere.

- Na današnjoj press konferenciji u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Istovremeno, ovo ministarstvo poziva i druge nadležne organe da djeluju u skladu sa svojim nadležnostima.

Iz Ministarstva podsjećaju kako su prava i zaštita djece regulisani međunarodnim i domaćim propisima i standardima koji se moraju poštivati, posebno kada se radi o statusu ranjivih kategorija.

- Također, za poduzimanje odgovarajućih radnji u vezi sa istim osobama potrebne su saglasnosti zakonskih zastupnika - navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, na redovnoj sjednici Vlade FBiH, zakazane za petak, 22. novembra, razmatrat će se informacija o tretmanu štićenika o čemu će javnost biti informirana.

- Cijenimo da bi bilo mnogo korisnije da je zastupnica Ćudić, prije istupa u javnosti o spomenutom tretmanu štićenika Zavoda Pazarić, upoznala nadležne institucije - navodi se u saopćenju koje potpisuje federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.