open-navfaktor-logo
search
Sramno
Draža Mihailović dobio ulicu u Kragujevcu
Odobrila Skupština Kragujevca 
03.11.2019. u 15:00
get url
text
Draža Mihailović
Draža Mihailović

Jedna od ulica u srbijanskom gradu Kragujevcu će nositi ime četničkog vođe Draže Mihailovića. To je odgovor Skupštine Kragujevca na inicijativu Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS).

- Kragujevačka Skupština je prihvatila inicijativu POKS i time je nakon sudske, izvršila i moralnu rehabilitaciju jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije - navodi se u saopćenju POKS, piše Mondo.rs

Oni napominju da je Kragujevac postao prvi veći srpski grad koji je dodijelio naziv jednoj ulici po đeneralu Mihailoviću i očekuju da to učine i drugi gradovi.

Smatraju da ovo nije samo rehabilitacija vođe Trećeg srpskog ustanka već i Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Podsjećanja radi, brojni zločini koje su četnici počinili tokom Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije, počinjeni su po nalogu Draže Mihailovića. Podređeni zapovjednici redovno su Mihailoviću slali izvještaje o broju ubijenih muškaraca i žena, svećenika, imama, srušenih i spaljenih crkava, džamija i sela. U Drugom svjetskom ratu četnici su pobili, poklali, oko 100.000 muslimana. Njihova mostruozna metoda je klanje ljudi. 

Draža Mihailović, kukavica,  nakon završetka Drugog svjetskog rata, se sakrivao u istočnoj Bosni. Uz pomoć njegovog nekadašnjeg odanog saradnika Nikole Kalabića, agenti Ozne, hvataju Mihailovića 12. marta 1946., munjevitom akcijom u okolini Višegrada. Pogubljen je u Beogradu 17. jula 1946. godine sa još nekoliko oficira. Tijela su pokopana u neobilježenom grobu, na mjestu pogubljenja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.