open-navfaktor-logo
search
Požar se razbuktava
Dramatična noć u Neumu, vatrogasci daju sve od sebe: "Ovo je katastrofa, vatra prijeti kućama"
Požar koji je buknuo jutros u 10 sati u neumskom zaleđu još uvijek nije stavljen pod kontrolu.  
02.08.2022. u 21:52
get url
text

Vatrogasci velikim naporom pokušavaju da spase kuće, a vatra je zahvatila velike površine u blizini jedinog bh. grada na moru.

Situacija na terenu je zabrinjavajuća i vatrogasce, kojih prema nezvaničnim informacijama ima oko 40, očekuje teška noć. Uslijed požara u potpunosti je uništeno Broćansko polje i stradali su maslinici.

- Ovo je katastrofa i nadamo se da neće biti još gore. Vjetar je vatru prebacio u Prapratnicu. Vatrogasci u tom mjestu brane kuće i saobraćaj je blokiran. Nije nimalo sjajno – kaže za Faktor dežurni u Operativnom centru Civilne zaštite Neum koji dodaje da su im u pomoć stigli vatrogasci iz Mostara, Čapljine, Metkovića i Slanog.

Dionica od Broćanca do Prapratnice na cesti Neum-Stolac je trenutno zatvorena, a na terenu su i pripadnici PS Neum i ekipe Doma zdravlja Neum. U Broćanac su stigli načelnik općine Neum Dragan Jurković i predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić.

S obzirom na jak vjetar u ovim trenucima bi zračna pomoć napravila značajan pomak u borbi s vatrenom stihijom, poručuju iz Neuma.

- Situacija unazad par sati je bila kritična. Vodila se borba za spašavanje mjesta. Prije 40 minuta je vjetar promijenio smjer i plamen je otišao od naselja. Bilo je dramatično. Zahvalio bih se vatrogascima iz Neuma, okolnih mjesta, Stona, Matkovića. Naš očekuje burna noć, vatrena linija je duga. Očekujem od većih razina upite za pomoć. Ostali smo bez maslenika, pčela - kazao je za N1 načelnik Neuma Dragan Jurković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.