open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Drama na moru: Trajekt "Aurelia" danas treba stići u Split
Strani putnički brod, trajekt "Aurelia" pretrpio je kvar jednog od pogonskih strojeva, oko devet nautičkih milja južno od otoka Žirja, tokom plovidbe iz luke Ancona u luku Split
10.05.2019. u 09:49
get url
text

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) izvijestilo je kako se tegljenje ro-ro broda "Aurelia" prema Splitskoj luci odvija bez poteškoća, a uplovljavanje se očekuje oko 14 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

 Tokom noći i jutra stanje na brodu uredno je, kao i putnici, posada i tereti, izvijestio je MMPI.

-Brod je trenutno na udaljenosti 11-13 nautičkih milja od pilotske stanice (pozicija ukrcaja lučkoga pilota), a od uplovljavanja u područje nadzora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Split u pratnji broda je i spasilačka brodica iz sastava LK Split - navodi se u saopćenju.

Strani putnički brod, trajekt "Aurelia" pretrpio je kvar jednog od pogonskih strojeva, oko devet nautičkih milja južno od otoka Žirja, tokom plovidbe iz luke Ancona u luku Split, u koju je brod trebao pristati jučer u 07.00 sati.

Zapovjednik ro-ro putničkoga broda "Aurelia" jučer u 4.30 sati izvijestio je nadležne službe o pregrijavanju jednog pogonskog postrojenja. Na brodu dužine 148 metara, koji redovito plovi između Ancone i Splita pod zastavom Cipra, na kojem je 215 putnika i 92 člana posade, niko nije ozlijeđen, niti je havarirani brod uzrokovao onečišćenje mora. U teretnom prostoru broda prevozi se dva autobusa, 51 putničko vozilo i sedam kamiona, za koje također nije dojavljena šteta, stoga nije bilo potrebe angažirati spasilačku akciju prema osobama na brodu.

trajekt Aurelia

MRCC Rijeka je jučer u 15.30 sati zaprimila potvrdu da je tegljač "Pollux" sigurno privezao putnički brod "Aurelia", a nakon svih sigurnosnih provjera tegljenje broda prema luci Split započelo je u 16.30 sati. S obzirom da se kvar pogonskog stroja smatra pomorskom nezgodom, nakon zbrinjavanja putnika i tereta, brod će biti podređen detaljnom inspekcijskom pregledu od inspektora sigurnosti plovidbe.

U slučaju otkazivanja ili kašnjenja dolaska u luku putnici imaju pravo na naknadu od strane brodara u iznosi 25 posto od iznosa karte i to u slučajevima kašnjenja do 3 sata za putovanje u trajanju između 8 i 24 sati, a u slučajevima kada vrijeme kašnjenja iznosi dvostruko više od gore navedenog vremena, naknada se povisuje na iznos od 50 posto od karte, izvijestio je MMPI.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.