open-navfaktor-logo
search
Rusija
"Doživotni predsjednik": Putin odobrio nacrt izmjene ustavnog amandmana kojom bi mogao ostati na funkciji do 2036. godine
Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je nacrt ustavnog amandmana koji će mu omogućiti da se ponovo kandiduje na izborima 2024. godine i promijeni politički sistem u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).
14.03.2020. u 16:03
get url
text

Nacrt koji je Putin potpisao bit će proslijeđen Ustavnom sudu. Ako Ustavni sud ocijeni da su izmjene u skladu s Ustavom, Putin će 22. aprila potpisati odluku kojom će o nacrtu glasati narod na referendumu.

U slučaju da podrška na referendumu bude veća od 50 posto, ustavne promjene će stupiti na snagu.

U Moskvi su u utorak održani protesti protiv nacrta koji omogućava ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje na predsjedničkim izborima i praktično ostane na funkciji do 2036.

Prema trenutnom Ustavu Rusije, osoba koja je dva mandata uzastopno bila predsjednik države, ne može biti kandidat treći put.


Duma, donji dom ruskog Parlamenta prije četiri dana usvojio je amandman kojim se “nulira“ period koji je Putin proveo na funkciji predsjednika čime mu je otvorena mogućnost za novu kandidaturu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.