open-navfaktor-logo
search
Raspodjela mandata
Đonlagić: CIK bi primjenom popisa iz 2013. legalizovao etničko čišćenje
Ovakva odluka CIK-a BiH, upozorava, uvela bi nove diskriminacije u izborni sistem, te proizvela nove pravne slučajeve pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu
05.11.2018. u 15:11
get url
text

Centralna izborna komisija (CIK BiH) ove sedmice trebala bi donijeti odluku o utvrđivanju načina raspodjela mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

- Ukoliko se CIK BiH opredijeli da popis iz 2013. godine bude osnov za provođenje izbornih rezultata, to će značiti da će oni članovi koji glasaju za takvu odluku, izglasati protivustavan akt odnosno akt koji je u suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH - kaže za Vijesti.ba novoizabrani zastupnik DF-a u Parlamentu BiH Dženan Đonlagić.

Ovakva odluka CIK-a BiH, upozorava, uvela bi nove diskriminacije u izborni sistem, te proizvela nove pravne slučajeve pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Kako ističe, to može imati dalekosežne posljedice i u potpunosti zaustaviti evropski put države BiH.

- Na kraju krajeva, s obzirom da je Anex 7 Daytonskog Ustava još na snazi, odluka CIK-a o primjeni popisa iz 2013.godine, a koji je uzgred rečeno entitet RS i institucionalno odbio da prihvati, bi značila da ti ljudi na sebe stavljaju teret legalizacije ratnog zločina etničkog čišćenja. Nikada u životu ne bi smjeli pristati na takvo nešto, pa makar to od njih tražila i retrogradna politika - poručio je on. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.