Ova Instrukcija stupa na snagu od subote, 13. marta 2021. godine i važit će do daljnjeg, odnosno do poboljšanja epidemiološke sutuacije na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (Kanton Sarajevo) i donošenja druge odluke.

Također u instrukcijama se zadužuje glavni imam i imami da prilikom organizacije i provođenja vjerskih aktivnosti poštuju naredbe i preporuke nadležnih državnih organa i nadležnih organa Islamske zajednice, te da obavljanje dnevnih namaza organizuju samo uz prisustvo imama i mujezina.

Mektebsku pouku muallimi će organizirati na daljinu/online i provoditi prema važećim propisima državnih organa o organiziranju i provođenju nastave u školi, a mevludi i drugi programi u prostorima Islamske zajednice do daljnjeg biće odloženi i obustavljeni.

- Dženaze će se i dalje organizirati shodno važećim uputama nadležnih državnih organa i nadležnog muftijstva - dodaje se u Instrukciji o organizaciji vjerskih aktivnosti u džematu, radu imama, muallima, hatiba i drugih u pripremi, organizaciji i provođenju obreda u džamijama, mesdžidima, tekijama i drugim prostorima/objektima na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (Kanton Sarajevo).