U saopćenju se navodi da je presudom utvrđeno da vrsta djelatnosti ili zanimanje ne može biti relevantan kriterij za propisivanje različite visine komunalnih taksi na istaknutu firmu, oznaku, obilježje, natpis na ostalim poslovnim prostorijama i objektima, što je ugrađeno u novi kantonalni Zakon o komunalnim taksama. 

- Također, novinu u Zakonu predstavlja obaveza plaćanja komunalnih taksi poslovnih prostora u kojima se priređuju klasične i posebne igre na sreću. Također, uvažen je zahtjev poslodavaca da se ova taksa ne plaća na veličinu istaknute firme dimenzija 200x300 milimetara, dok oznake većih dimenzija ostaju predmet naplate ove takse - istakao je ministar Čičić.

On je podcrtao važnu novinu u ovom Zakonu kojom je propisana nadležnost općina da svojim odlukama donesu tarife po plaćanju ovih taksi.

Skupština je danas dala saglasnost na Finansijski plan Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo za 2022. godinu koji iznosu 58 hiljada 841.000 KM.

Usvojeni su programi rada i finansijski planovi  kantonalnih zdravstvenih ustanova za 2021. godinu i to: Doma zdravlja KS,  Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, Zavoda za sportsku medicinu, Zavoda za bolesti ovisnosti, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" te Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Nakon što je razriješen stari, danas je imenovan novi Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo u sastavu: Kenana Kapo, Esad Solak, Jasmin Idrizović, Adis Šečić, Branislav Binjevac, Mensud Cibra i Mineta Hrvat, saopćeno je.