open-navfaktor-logo
search
Susret s Erdoganom
Donald Trump: Za tenzije s Turskom kriv je Barack Obama
Obamina administracija nije dopustila Ankari kupovinu Patriot raketa
29.06.2019. u 12:52
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump okrivio je za spor između SAD-a i Turske, a vezano za sporazum o kupovini aviona S-400 i F-35, bivšeg predsjednika Baracka Obamu, kazavši kako to nije bila krivica Erdogana, te da Obamina administracija nije dopustila Ankari kupovinu Patriot raketa.

Na sastanku s Recepom Tayyipom Erdoğanom u subotu na marginama samita G20 u Japanu, Trump je kritizirao oklijevanje Obamine administracije za prodaju Patriot raketa Turskoj 2013. godine, rekavši da Turska nije tretirana pošteno kao članica NATO-a, prenosi dailysabah.com.

Na pitanje sankcijama protiv Turske, Trump je prvo oštro kritizirao nepravedno postupanje Obame prema Turskoj i kazao "gledamo ih, ali su sankcije dvosmjerna ulica".

-Oni (Obamina administracija) nisu htjeli prodati Erdoğanu, nisu mu dopustili da kupi raketu koju je htio kupiti, a to je Patriot. A nakon što kupi neke druge, kažu sada ćemo vam prodati Patriot - rekao je Trump.

-Dakle, moram vam reći da je on (Erdogan) član NATO-a i da je neko s kim sam se sprijateljio. I morate se odnositi pošteno. Razumijete to? Morate se odnositi pošteno. Mislim da on nije bio. Ne mislim da se prema njemu postupalo pošteno - dodao je Trump, dajući jasan znak da njegova administracija neće tražiti put sankcija i izbjegavati nepravedno postupanje prema Turskoj u toku napetosti S-400 i F-35.

Kazao je kako će njegova administracija razmatrati različita rješenja u vezi s tim pitanjem. Trump je kazao kako dvije zemlje "raspravljaju" o pitanju S-400, što je on nazvao "kompliciranom situacijom".

-Predsjedniku Erdoğanu nije bilo dopušteno kupiti Patriot rakete, on je to želio učiniti, ali mu Obamina administracija nije dopustila da ih kupi sve dok ne sklopi dogovor o kupovini drugih raketa. Onda odjednom kažu da može kupiti naše rakete. Ne možete poslovati na taj način, to nije dobro. Turska je bila naš prijatelj - rekao je Trump, prenosi dailysabah.com.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.