Trump je najavio da će objaviti u subotu svoj izbor za nasljednicu Ginsburg, liberalne ikone koja je umrla 18. septembra u dobi od 87 godina.

CNN i New York Times objavili su u petak da se Trump odlučio za katolkinju Barrett, pozivajući se na izvore koji su također rekli da bi se mogao predomisliti.

Barrett (48) je konzervativna sutkinja saveznog suda u Chicagu, a na to mjesto postavio ju je Trump 2017. godine. Sudije Vrhovnog suda imenuju se doživotno na tu dužnost. Bijela kuća je odbila komentirati.

Ako bude potvrđena, Trumpova kandidatkinja dat će konzervativcima većinu od šest na prema tri u vrijeme velikih političkih podjela u Sjedinjenim Državama.

Barrett se otpočetka smatra favoritkinjom za tu dužnost, zajedno s Barbarom Lagoa, također sutkinjom saveznog suda.

Trumpova kandidatkinja, kako se čini, ima otvoren put prema Vrhovnom sudu budući da u Senatu koji ju mora potvrditi republikanci imaju većinu, 53 na prema 47, a samo dvije senatorice iz njihovih redova dale su naznake da će se usprotiviti tom postupku prije izbora 3. novembra.

Demokrati se protive imenovanju i smatraju da Trump treba pričekati do izbora 3. novembra na kojima će se suočiti s demokratskim kandidatom Joeom Bidenom, te ako ovaj pobijedi treba pričekati i da preuzme dužnost u januaru 2021., a tek onda popuniti ispražnjeno sudijsko mjesto.