Radi se o pomoći koja je već duži vremenski period uskladištena u prostorijama aerodroma zbog neblagovremenog prikupljanja neophodnih dokumenata za distribuciju.

- Znajući za činjenicu da je donacija dospjela 27. maja, Ministarstvo civilnih poslova BiH je od Međunarodnog aerodroma Sarajevo zatražilo provjeru temperaturnog režima skladištenja donacije s obzirom da se tamo, između ostalih, nalaze brisevi i virusne transportne podloge koji trebaju biti uskladišteni u određenim uslovima kako bi bili sigurni za dalju upotrebu - saopćeno je iz Ministarstva.

Odgovorom Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Ministarstvo je obaviješteno "da je kompletna donacija skladištena u ambijentalnom režimu, s obzirom da na pratećoj dokumentaciji, kao i na samim paketima, nije bilo posebnih zahtjeva za smještajem na neki od temperaturnih režima".

Kako iz Ministarstva civilnih poslova BiH navode, ovo je ministarstvo radi uspješne realizacije donacije i prije same raspodjele predložilo entitetima i Brčko distriktu BiH da se izvrši dodatna, sigurnosna, provjera ispravnosti briseva i transportnih podloga tako što bi metodom slučajnog izbora izvjesna količina bila poslata u kliničku mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na potvrdu ispravnosti.

- U dogovoru Ministarstva i KCUS-a, nasumično uzetih 100 uzoraka briseva i virusnih transportnih podloga upućeno je u OJ Klinička mikrobiologija, od koje se očekuje kontrola kvalitete i potvrda ispravnosti - navodi se.

Kako nadalje stoji, aktivnosti koje predstoje nakon rezultata provjere su traženje konačne saglasnosti za uvoz medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u Bosni i Hercegovini od RS i Brčko Distrikta BiH, dok je Federacija BiH tu saglasnost već dostavila.

- Prema utvrđenoj proceduri, Ministarstvo će dostaviti entitetima i Brčko distriktu BiH prijedlog raspodjele u skladu sa članom 2. Odluke o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje (“Službeni glasnik BiH”, broj 24/20) i kao konačni korak će biti zahtjev za identifikaciju krajnjih korisnika donacije po kojoj će i biti isporučena. Identifikaciju će odrediti resorna entitetska ministarstva i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH čime bi se konačno okončala distribucija donirane pomoći koja je zbog protokolarnih grešaka suviše dugo stajala neiskorištena - navodi se u saopćenju.