Petak, 03.07.2020.

Sarajevo

Dom za djecu bez roditelja obilježio jubilarni 120. rođendan

FOTO: AA

Zaposlenici ovog doma na Bjelavama brinu o oko 90 štićenika, koje nastoje odgojiti, školovati i zdravrstveno zbrinuti, te pripremiti ih da nakon punoljetstva brinu o sebi

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo danas je prigodnim programom u Vijećnici i priredbom štićenika obilježio jubilarnih 120 godina od osnivanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Zaposlenici ovog doma brinu oko 90 štićenika. Svih proteklih decenija nastojali su djecu odgojiti, školovati i zdravrstveno zbrinuti, te pripremiti ih da nakon punoljetstva brinu o sebi.

Tarik Smailbegović, direktor ove kantonalne javne ustanove, koja je nekada nosila naziv i Dječiji dom Bjelave, izjavio je da je današnji dan za njih veoma emotivan, budući da je na jednom mjestu okupljen velikih broj bivših štićenika i uposlenika.

-Naša ustanova postoji zaista dugo. Vrlo je velik taj period u kojem djelujemo u Sarajevu i na ovaj način smo htjeli poslati poruku svima da je briga o djeci bez roditeljskog staranja prisutna, da imamo dosta dobrih rezultata, da možemo još bolje raditi, posebno u zajednici. Zato nam je bitno da smo danas svi na jednom mjestu, da šaljemo poruku javnosti da se stvaraju nove ideje, nove mogućnosti - poručio je Smailbegović.

Zahvalio se svima koji su doprinijeli da u ovih 120 godina na hiljade djece budu sretni, zadovoljni i korisni članovi društva.

Najavio je da bi 2020. godina za Dom trebala biti u duhu tranzicije, odnosno transformacije.

-Da imamo što više malih porodičnih domova u zajednici, da ostavljamo kolektivni način stanovanja iza nas, a da imamo male grupe do šest djece koje će biti u stanovima koje ćemo imati u saradnji s opštinama, lokalnim zajednicama i ministarstvom i da te male zajednice budu puno bliže komšiluku, zajednici, svim resursima koje nudi naše društvo - rekao je Smailbegović.

Odgajateljica u ovoj ustanovi Behka Hrvat, koja u Domu radi od davne 1984. godine, izjavila je da su emocije preplavile i uposlenike i djecu te da ih ovaj jubilej čini izuzetno ponosnim.

-Emotivno sam ispunjena. Ovdje među nama su i štićenici koji su već formirani ljudi, koji imaju svoje porodice i oni su došli uveličati naš rođendan - rekla je Hrvat.

Kako je kazala, pot patronažom Doma je i devetoro uspješnih studenata.

-Za djecu koja izraze želju da nastave školovanje, Kanton Sarajevo i resorno ministarstvo su omogućili da se do 27 godine vrši finansiranje. Mi smo im podrška, kao i djeci u osnovnoj i srednjoj školi - kazala je Hrvat.

Obilježavanju 120. godišnjice djelovanja ove ustanove koje je održano u Vijećnici, prisustvovao je veliki broj zvanica, među kojima osobe koje rade sa mladima i djecom bez roditeljskog staranja, stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva, predstavnici političkog,kulturnog i sportskog života u Kantonu Sarajevu, kao predstavnici nevladinih organizacija i drugih donatora koji podržavaju njihov rad.

Sarajevski dom za djecu bez roditeljskog staranja osnovan je 1900. godine. Dom se nalazio na više lokacija u gradu, da bi nakon Drugog svjetskog rata ostao na Bjelavama.

Djelatnost ovog Doma odnosi se prije svega na pružanje usluga cjelokupnog zbrinjavanja, odgoja, školovanja, zdravstvene zaštite djece bez roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometan porodičnim prilikama, kao i prihvat trudnica i prvorotkinja sa djecom do šest mjeseci starosti. Korisnici usluga Doma su djeca do navršenih 18 godina života.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh