Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je pred zastupnicima govorila o novinama koje nosi zakon kazavši da će se smanjiti broj okolinskih dozvola, da se pooštravaju kazne za sve prekršioce.

- Kazne su pooštrene za sve prekršitelje koje su sada od 3.000 KM do 10.000 KM, a bit će povećane od 3.000 KM do 50.000 KM. Zakon će doprinijeti poboljšanju rada svih velikih postrojenja u BiH. Nakon usvajanja zakona, Ministarstvo je dužno donijeti 16 podzakonskh akata - kazala je, između ostalog, Đapo.

Delegat Jasmin Duvnjak je u toku rasprave rekao da će podržati ovaj zakon.

- Dajem punu podršku za usvajanje ovog zakona, dobar i kvalitetan dokument koji smo dobili u ovoj oblasti. Ministrica je govorila o benefitima, koristima, inovacijama, pomaku koji nosi zakon. Dolazim iz Zenice. Naime, Kakanj, Maglaj, Tulanski bazen su kičma industrijskg razvoja u FBiH, i mi smo ljudi koji svakodnevno živmo posljedice zagađenja. Nama je u interesu unapređenje okoliša i zdrava životna sredina. Daj Bože više ovakvih stvari na parlamentima - rekao je Duvnjak i upitao Đapo šta je sa zakonom o zraku, te da li je pojačan inspekcijski nadzor na svim nivoima.

Delegat Zvonko Marić (SBB) je prema dužini govora, odnosno, izlaganju, Duvnjaka uporedio sa Fidelom Kastrom, na što je Duvnjak uzvratio kako mu je kompliment poređenje s Kastrom.

Na današnjoj sjednici delegati su usvojili i Zakon o računovodstvu i reviziji, a za koji je glasao 31 delegat, dok je 13 bilo protiv, kao i Nacrt zakona o plinovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska".

Usvojen je i Nacrt zakona o posredovanju u prometu nekretnina.