open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Dom naroda usporio proceduru izmjena Zakona o notarima
Zakonska rješenja vraćaju u formu Nacrta, a ranije ih je uz usvojene amandmane odobrio Predstavnički dom
14.11.2019. u 16:44
get url
text

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjoj vanrednoj sjednici nije prihvatio da se po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima, kao i predložene izmjene drugih pet zakona, Zakona o nasljeđivanju, Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakona o zemljišnim knjigama, Zakona o stvarnim pravima i Porodičnog zakona Federacije BiH.

To znači da se ta zakonska rješenja vraćaju u formu Nacrta, a ranije ih je uz usvojene amandmane odobrio Predstavnički dom.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović ocijenio je danas da mu je iskreno žao što u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH nije shvaćena težina hitnosti usvajanja Zakona o notarima i pet zakona koji iz njega proističu.

Dunović je mišljenja da je presuda Ustavnog suda trebala biti ispoštovana usvajanjem zakona sa amandmanima Kluba DF-GS, kako je urađeno u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH.

- Ustavni sud je naložio usaglašavanje svih šest zakona u roku od šest mjeseci od donošenja presude, a s obzirom na to da taj rok ističe sutra, 15. novembra očigledno je da nažalost neće biti ispoštovan - zaključio je Dunović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.