open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Dogovor postignut, procedure i rokovi jasni: Kada ćemo dobiti novo Vijeće ministara BiH?
To bi u praksi trebalo značiti da će imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH biti potvrđeno i ozvaničeno u prvim danima decembra, s obzirom na to da, ukoliko se ne dogode nepredviđene situacije, postoji dovoljna većina zastupnika koji će podržati to imenovanje
21.11.2019. u 12:24
get url
text

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici održanoj u utorak donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH, u Parlamentarnoj skupštini BiH je pokrenuta procedura konačnog imenovanja Vijeća ministara BiH.

Samo dan kasnije je, podsjećanja radi, Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH održala konstituirajuću sjednicu, te su za naredni utorak, 26. novembar, zakazali sjednicu kojoj će prisustvovati Tegeltija i na kojoj bi trebali donijeti odluku o preporučivanju potvrde izbora kandidata Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Jučer je održana i sjednica Kolegija Zastupničkog doma, na kojoj je utvrđena dalja dinamika formiranja državne izvršne vlasti.

- Sjednica Komisije za imenovanje mandatara je u utorak, a mi očekujemo da ćemo dobiti informaciju o tome odmah poslije sjednice u utorak ili srijedu, tako da će naredna sjednica Zastupničkog doma, na kojoj će biti imenovane komisije i očekujemo potvrđen mandatar, biti u prvoj sedmici decembra – kazao je nakon sjednice Kolegija predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić.

To bi u praksi trebalo značiti da će imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH biti potvrđeno i ozvaničeno u prvim danima decembra, s obzirom na to da, ukoliko se ne dogode nepredviđene situacije, postoji dovoljna većina zastupnika koji će podržati to imenovanje.

Prema članu V.4. Ustava BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost, te od Zastupničkog doma traži potvrdu imenovanja. Prethodno kandidate za ministre i njihove zamjenike ocjenjuje Komisija, a rok za davanje preporuke je osam dana.

Ministri i zamjenici ministara stupaju na dužnost odmah nakon što Zastupnički dom potvrdi imenovanje, što se mora dogoditi u roku od 30 dana od dana kada predsjedavajući Vijeća ministara BiH preuzme dužnost.

Uzimajući u obzir zakonski predviđene rokove, BiH bi već do Nove godine mogla dobiti novo Vijeće ministara BiH, a najkasnije početkom januara naredne. Uzimajući u obzir potrebu što skorijeg formiranja vlasti, moguće je i poprilično izvjesno da će taj proces biti finaliziran već u decembru, naročito uzimajući u obzir činjenicu da su stranke koje participiraju u vladajućoj većini već postigli načelni dogovor o raspodjeli pozicija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.