open-navfaktor-logo
search
Ministar (ne)sigurnosti
Dodikov čovjek od zadatka: Hoće li Nešić biti na usluzi Beogradu, koja je uloga stranih službi u njegovom imenovanju?
Prije nešto više od mjesec Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza, izjavio je "da je veoma bitno da Republika Srpska i Srbija jedna drugu prate u nastupu na međunarodnoj sceni". 
28.01.2023. u 21:06
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Nešić kao Dodik: "Srbi žele nezavisnu RS, u Srebrenici je bio zločin, četnici su oslobodioci"

U srijedu je Nešić postao ministar sigurnosti, u sektoru koji je veoma bitan i posebno osjetljiv za svaku državu. To što je predsjednik RS-a Milorad Dodik poslao u ministarsku fotelju Nešića razumljivo je i očekivano iz najmanje dva razloga.

Imenovanje je svojevrsna nagrada za dobro odrađen posao u slabljenju opozicije u RS-u, Nešić je to uradio "junački". Istovremeno, Dodik zna da će Nešić na ovoj funkciji pratiti njegovu politiku koja je u osnovi antidržavna.

Uostalom, Nešić je uz Branislava Borenovića (Partija demokratskog progresa) bio jedini koji je u junu prošle godine u Briselu odbio potpisati politički sporazum o principima za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu koji je organizirao predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Sudeći prema političkom profilu Nešića, Beograd i Moskva mogu biti itekako zadovoljni njegovim izborom.

- Teško je prejudicirati kako će se Nešić ponašati, ali je činjenica da je privržen političkim krugovima u Beogradu. Može se pretpostaviti da će Nešićev rad biti pod lupom javnosti, ali i zapadnih objavještajnih službi koje djeluju u BiH.

E tu dolazimo do kontradiktornosti. Naivno je i pomisliti da se zapadne službe na neki način nisu pitale ko će biti ministar sigurnosti. Kakva je igra po srijedi, teško je naslutiti - kazao je za Faktor Sandi Dizdarević, doktor sigurnosnih nauka.  

Nešićev prethodnik na funkciji ministra sigurnosti Selmo Cikotić nije želio komentarisati imenovanje čelnika DNS-a, kazavši kako je to "pravo pitanje za one koji su glasali za njega". 

Državni zastupnik Nermin Mandra (SDA) istakao je kako ga ništa ne može iznenaditi kada je u pitanju nova koalicija koju čine proširena "Trojka", HDZ i SNSD, pa tako i Nešićevo imenovanje.

- Šta očekivati od čovjeka koji javno kaže da BiH ne osjeća svojom domovinom? U prošlom mandatu imao sam neposredno iskustvo rada s njim u jednoj od parlamentarnih komisija. Iako je bio predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije, skoro nikad nije dolazio na sjednice. Zakazao bi sjednicu i u pravilu ne bi se pojavio. I tu se vidi njegov ignoranstki odnos prema državi - ističe Mandra za Faktor. 

VEZANI TEKST - Šta je Borenoviću i Nešiću zasmetalo u Briselu: Sporan dio "država BiH", ukidanje Doma naroda...

Smatra da se kroz Nešićev primjer vidi slika sveukupnih odnosa prilikom formiranje Vijeća ministara.

- Narušeni su principi vrijednosti koji su morali postojati da se imenuju državni ministri.

Sada imamo ljude bez političkog kredibiliteta, referenci, s falsifikovanim dokumentima, sumnjivim ili lošim namjerama... Zbog svega toga udari na državu bit će još jači - podvukao je Mandra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.