open-navfaktor-logo
search
SNSD i HDZ u Mostaru
Dodik: "Volio bih da sam optimista kao Dragan, ali problem su zezatori u Sarajevu"
Promjena Poslovnika bila je inicijativa koja je došla iz SDS-i i PDP-a, a s ciljem deblokade rada Parlamenta BiH. Dodik je jasno rekao kako je SNSD uputio prijedloge članova parlamentarnih komisija, samo zato što su njegovi politički suparnici posegnuli za, kako je naveo, "izdajničkom politikom"
15.11.2019. u 13:26
get url
text

Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) predvođene predsjednicima stranaka, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, održale su sastanak u sjedištu HDZ-a u Mostaru. 

-Vjerujemo da smo obesmislili inicijativu vezano za promjenu Poslovnika- objasnio je Dodik, a na pitanje novinara zašto se SNSD sada odlučio da dostavi svoje prijedloge članova parlamentarnih komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, čime su stvoreni uvjeti za deblokadu rada ovog doma državne zakonodavne vlasti.

Promjena Poslovnika bila je inicijativa koja je došla iz SDS-i i PDP-a, a s ciljem deblokade rada Parlamenta BiH. Dodik je jasno rekao kako je SNSD uputio prijedloge članova parlamentarnih komisija, samo zato što su njegovi politički suparnici posegnuli za, kako je naveo, "izdajničkom politikom". I da nisu, dodaje predsjednik SNSD-a, njegova stranka se nikada ne bi odlučila na taj potez. Pretpostavlja da će PDP i SDS sada "likovati", ali dodaje da ga to ne zanima. Izmjena Poslovnika bi, prema Dodikovom mišljenju, "trajno urušilo pravo na reprezentativnost predstavljanja RS-a".

VEZANI TEKSTParlamentarne komisije: PDP, SNSD i SDS međusobno se optužuju za "izdaju"

-Ako bi se dozvolilo, to bi značilo da manjiski dio političke volje zauzima sva mjesta u parlamentarnim komisijama. Mislim da smo sada obesmilili inicijativu - ocijenio je. 

VEZANI TEKSTSDS i PDP žele deblokirati Parlament BiH: Trpi cijela zemlja, na čekanju 400 miliona eura za Koridor Vc

Istovremeno je rekao da ne može obećati da SNSD-ovci neće bojkotovati rad Parlamenta, ali da će biti stvoreni uvjeti za rad. 

Čović je, kao i uvijek, bio sklon davanju prognoza u pogledu uspostave vlasti. 

-Opet ću biti preoptimističan, ali ja duboko vjerujem da je krajnje vrijeme da se uspostavi Vijeće ministara i čini se da nismo daleko od toga - rekao je Čović nakon sastanka.  

Dodik je, pak, izjavio da bi volio da je "optimista kao Dragan", ali da se stvari ne mijenjaju zbog "zezatora iz Sarajeva".  Ocjena je to i u pogledu nastavka formiranja vlasti, ali i u pogledu izmjena Izbornog zakona na čemu insistira HDZ, koji ima i svoje odavno poznate zahtjeve u pogledu prava konstitutivnih naroda. 

Ocijenili su kako je saradnja između SNSD-a i HDZ-a odlična i da su gotovo u svemu saglasni, osim u optimizmu. Nemaju, tvrdi Dodik, isti pogled na pitanje integracije u NATO savez, ali HDZ-ov pogled na pitanje ANP-a je nešto što SNSD-u odgovara. 

-HDZ ne krije da je za integraciju u NATO, ali ne smatra da zbog toga treba žrtvovati vlast i funkcioniranje institucija, kao i evropski put, za razliku od SDA, čiji je stav da sve treba zaustaviti - rekao je Dodik.

SNSD podržava HDZ u pogledu potrebe izmjena Izbornog zakona BiH, a u cilju da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike.

Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA trebaju ponovo sjesti za sto, a vezano za sporazum o principima za uspostavljanje vlasti koji je potpisan 5. augusta. To je Dodikov prijedlog, a što bi bila šansa za dogovor, kako je ocijenio. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.