open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
SDS i PDP žele deblokirati Parlament BiH: Trpi cijela zemlja, na čekanju 400 miliona eura za Koridor Vc
Inicijativu je do sada potpisalo 14 zastupnika, ali su tek na početku prikupljanja potpisa i ona je otvorena za ostale
08.11.2019. u 12:17
get url
text

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), obratio se danas u Sarajevu novinarima, povodom pokretanja inicijative za početak rada Parlamentarne skupštine BiH. Kako je kazao tokom obraćanja u zgradi Parlamenta BiH, klub SDS-a i PDP-a je pokrenuo inicijativu da se deblokira rad Parlamenta, izmjenom Poslovnika o radu Zastupničkog doma, za što im je potrebna podrška 22 zastupnika. 

Kako je kazao, izmjena Poslovnika bi trebala da omogući izbor nadležnih komisija, odnosno tijela, bez kojih nema ni potpunog konstituiranja niti rada Zastupničkog doma.

- Odredbe se odnose na mogućnost da, ukoliko sve stranke ne dostave svoje kandidate za komisije to radi Kolegij, a ukoliko tu obavezu ne izvrši Kolegij, da se komisije konstiuiraju od onih političkih subjekata koji su dostavili prijedloge za članove komisije na privremenoj osnovi, dok one  političke stranke koje nisu dostavile kandidate, ne odluče da daju svoje predstavnike u ova tijela – objasnio je Šarović.

Kako je rekao, vjeruju da će uspjeti da osiguraju podršku drugih političkih partija.

- Do sada je inicijativu potpisalo 14 zastupnika, ali smo tek poičeli sa prikupljanjem potpisa. Poslovnik smo uputili svim klubovima i političkim partijama koje participiraju u Zastupničkom domu, sa namjerom da nam se svi pridruže. Ovo je svojevrsni poziv najvećim političkim strankama, koje imaju najveći broj zastupnika u ovom zakonodavnmom domu – kazao je Šarović.

Zbog blokade rada ovog tijela, kako je rekao, trpi cijela zemlja, posebno kada su u pitanju ekonomija i investicije, a na čekanju su projekti vrijedni oko dvije milijarde maraka. 

- Na čekanju je niz ugovora, sporazuma, međunarodnih ugovora koji bi omoguićili cijeloj zemlji ubrzan rast. Samo da napomenem da jer zbog čekanja na ratifikaciju u Zastupničkom domu  400 miliona eura za Koridor 5C – u Republici Srpskoj 210 miliona za ovaj Koridor na petlji u Doboju, u Federaciji BiH 180 miliona eura za nastavak radova na autoputu u rejonu Zenice - kazao je Šarović.

{$galerijaFotografija}

Upitan kada se može očekivati vanredna sjednica na kojoj bi se moglo raspravljati o ovome pitanju, Šarović je kazao da bi to moglo biti naredne sedmice. Objasnio je da je termin vezan za povratak Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma, sa puta.

- Kada on zaprimi ovu našu inicijativu, rokovi teku, to je rok od tri dana. Sada smo u nekom finišu, vjerovatno ćemo u ponedjeljak ili utorak znati tačan dan – kazao je Šarović.  

Osim Šarovića, medijima  se obratio i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović koji je kazao da komisije imaju veliki značaj u Parlamentu BiH.

- Evo skoro godinu dana čekamo da se u punom obliku konstituira Zastupnički dom PSBiH. Međutim, to ne ide, Parlament je blokiran. Komisije u PSBiH imaju mnogo veći značaj nego u drugim parlamentima u BiH. Zato je važno ponuditi rješenje koje jeste na privremenoj osnovi, ali savim legitimno, da se kroz promjenu Poslovnika omogući onim poslaničkim klubovima i onim zastupnicima koji žele, da rade svoj posao – kazao je Borenović, objašnjavajući da bi inicijativa podrazumijeva promjenu dva stava u jednom članu Poslovnika,  te da bi šest komisija poslije toga moglo moglo početi raditi. 

Na čekanju je više od 300 tačaka dnevnog reda, od čega 45 ratifikacija raznih sporazuma koji, prema procjeni, imaju finansijsku vrijednost oko dvije milijarde maraka. Tu ima puno i grant sredstava, bespovratnih sredstava… Na čekanju je i 40 zakonskih rješenja, više od 60 izvještaja o radu institucija, više od 150 revizorskih izvještaja, budžet za 2019. godinu – kazao je Borenović.

Kako je kazao, na ovaj način se želi staviti do znanja izabranim predstavnicima da moraju da rade.

- Licemjerno je da imamo situaciju da zastupnici primaju plaću, pogotovo oni koji blokiraju rad Parlamenta, da članovi Koelgija koji blokiraju rad Parlamenta primaju plaću i koriste privilegije, putuju po raznim konferencijama, seminarima, skupovima u cijelom svijetu, pričajući o parlamentarizmu,  a svoj Parlament blokiraju – kazao je Borenović, koji je poslije obraćanja novinarima pokazao hrpu materijala koji su na čekanju.   

Mirko Sarovic, Branislav Borenovic
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.