open-navfaktor-logo
search
Suzbijanje zaraze
Dodik: Uvode se mjere zatvaranja u RS-u
Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas je na konferenciji za novinare u Banjaluci izjavio da se za područje RS-a uvode mjere zatvaranja na sedam dana nakon čega će biti ponovo razmotrena epidemiološka situacija.
21.03.2021. u 13:45
get url
text

Dodik je u svom obraćanju rekao da će Štab za vanredne situacije RS-a objaviti koje su mjere donešene na današnjoj sjednici. Sjednica štaba počela je u 11 sati u Banjoj Luci, a najavljena je konferencija za novinare u 14 sati. On je rekao da neće zatvarati privredu i vrtiće.

- Razmotrit ćemo situaciju za sedam dana, ova sedmica za školu će se računati da je proljetni raspust, niko ništa neće izgubiti - kazao je Dodik.

Naglasio je da realna industrija ostaje da radi, a odgovarajući na pitanja novinara o sektoru ugostiteljstva iz kojeg su apelovali na vlasti da ih ne zatvaraju, Dodik je odgovorio:

- Naravno da nam je važno i ugostiteljstvo, ali nismo svi zajedno učinili dovoljno, ni mi, ni oni, zato moramo da ovo učinimo.

Dodao je da se neće moći pomoći u pokrivanju troškova ugostiteljima kao ranije, ali da će entitetske vlasti vidjeti da nešto pomognu ako budu mogli.

- Značajan broj ugostiteljskih objekata je kršio pravila - kazao je Dodik i pozvao sve ugostitelje na saradnju navodeći "nećemo ih ostaviti same".

Istakao je da su nove mjere donešene, jer je pritisak na zdravstveni sektor ogroman, a zdravstveni radnici su zamoreni.

Apelovao je na poštivanje mjera navodeći da ako se na taj način poboljša situacija u narednih sedam dana može doći do ukidanja nekih od mjera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.