open-navfaktor-logo
search
Zvanično objavljeno
Dodik u kampanji: Vlada RS-a se zadužuje 40 miliona da "počasti" mlade i penzionere sa 100 KM
Objavom u Službenom glasniku na snagu su stupile odluke Vlade Republike Srpske o isplati jednokratne novčane pomoći mladima, boračkim kategorijama i penzionerima u iznosu od po 100 maraka.
04.07.2022. u 14:35
get url
text

Zanimljivo, u istom broju od 30. juna je objavljena i Odluka o 49. emisiji obveznica, kojom će se Vlada Republike Srpske zadužiti za 40 miliona maraka. Upravo toliko je prema ranijim procjenama potrebno da se ova pomoć isplati.

Mladi u Republici Srpskoj od sutra pa sve do 25. jula će se moći prijaviti za svojih stotinu maraka.

Prijava će se vršiti preko linka Vlade RS-a koji još nije aktivan, a jedini uvjet je da imaju između 16 i 29 godina te prebivalište u Republici Srpskoj.

- Uputstvo o načinu popunjavanja i podnošenja prijave objavit će se na portalu - navodi se u Odluci Vlade RS-a.

Kada su u pitanju boračke kategorije i penzioneri, koristit će se postojeće evidencije, odnosno oni neće imati obavezu da se prijavljuju.

Interesantno je da je paralelno sa ovim aktivnostima donesena i Odluka o novom zaduženju, emisijom obveznica "teškom" 40 miliona maraka posredstvom Banjalučke berze.

Dospijeće emisije je pet godina a kamatna stopa četiri posto na godišnjem nivou. U odluci se ne navodi u koje svrhe će novac biti utrošen. Republika Srpska je do sada emitovala 74 emisije obveznica kojima se zadužila 1,9 milijardi maraka. Novac prikupljen na ovaj način se koristio za razne svrhe, od izmirenja stare devizne štednje i ratne štete do plaćanja obaveza dobavljačima, objavio je Capital.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.