open-navfaktor-logo
search
Neiskreni Marijo
Dodik se preračunao: Bio u HVO-u, igrao za Ljiljane, a maštao o Hrvatskoj
Bravo, dečki, tako se igra, govori povišenim glasom u kojem se osjeća zadovoljstvo kako rade na treningu kadeti Slaven Belupa, koje trenira 46-godišnji, Marijo Dodik, najbolji strijelac HNL-a u klupskoj historiji koporivničkog prvoligaša.
23.08.2020. u 15:24
get url
text

Svi ljubitelji fudbala sjećaju se stasitog napadača koji još drži rekord HNL-a po broju golova na jednoj utakmici. Legendarni Dodik zabio je šest golova na prvoligaškoj utakmici s Varteksom! Bilo je to 21. oktobra 2000. u Koprivnici - konačan rezultat 7:1.

- Kako se ne bih sjećao. Utakmicu sam otvorio s prva četiri gola i zaključio s posljednjim. Nakon moja četiri u strijelce se upisao moj dobar prijatelj i saigrač Renato Jurčec, a počasni za Varteks zabio je Zoran Kastel. Sudija Darko Feljan njima je isključio Šimunića i Karića, nama Crnca. Pet puta moja žrtva bio je Danijel Mađarić. Nas je vodio Mladen Frančić, njih Ivan Katalinić. Zaista čudna utakmica - tihim glasom priča za 24sata o rekordu lige koji stoji još od 2000. godine.

S 83 gola na desetom je mjestu vječnih strijelaca HNL-a.

- Uključujući domaći i međunarodni kup u dresu Farmaceuta zabio sam okruglo 100! - tvrdi Dodik.

Luka Bonačić podigao ih je rezultatski, a pod Mladenom Frančićem imali su niz od 14 susreta bez poraza. Podsjeća da je, osobno, najuspješniji bio od 2000. do 2003.

- Bio sam među kandidatima za A reprezentaciju, bio sam na širem popisu za SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, no tadašnji izbornik Mirko Jozić ipak me nije pozvao. Valjda i zato što je Slaven usprkos svemu mali klub… - ispričao je Dodik za 24sata, ali se, izgleda malo "zabrojao".

Kako? U vrijema kada je maštao da igra za reprezentaciju Hrvatske već je nastupao za BiH. Za Ljiljane je debitovao 14. maja 1998. godine protiv Aregentine, a igrao je i protiv Malte (2001. godine), Lihtenštajna (2001) i Makedonije (2002).

Jedini gol za BiH postigao je u pobjedu protiv Lihtenštajna (7. oktobra 2001. godine).

Dodik je karijeru počeo u Željezničaru, bio je jedan od najdarovitijih klinaca u Sarajevu.

- Željo je uvijek težio nadigravanju i stoga je puno nas postiglo značajne karijere. Najdalje je otišao moj prijatelj Elvir Baljić koji je obukao dres Real Madrida. Imali smo fantastičnog trenera Nenada Starovlaha, za kojeg ću kazati da je bio uz bok čuvenog Ante Mladinića, tvorca poznate Hajdukove škole. Uz sve smo bili dobra klapa, a to dokazuje i činjenica da i danas smo u vezi jer imamo svoju grupu i često se čujemo - objasnio je Dodik.

Reći će da je Sarajlija i da nije došlo do rata vjeruje da bi ta generacija Želje, koja je već i tada skretala pažnju na sebe, ostavila velik trag. No, rat, nije nikome brat. Tako je i naturalizirani Podravac, Dodik, koji u glavnom gradu Podravine gotovo više vremena nego u rodnom Sarajevu, dres i kopačke zamijenio uniformom HVO-a braneći grad, piše 24sata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.