open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Dodik se nada preglasavanju oko ANP-a, sjednica bi mogla biti otkazana
Time bi se zapravo dao svojevrsni legitimitet aktuelnim stavovima političke elite u entitetu RS, koja odbijanje nastavka NATO integracija BiH sada temelji na Rezoluciji Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti, koju je i Ustavni sud RS-a ocijenio kao pravno neobavezujući stav
19.08.2019. u 09:23
get url
text

Ambasadori SAD-a i Velike Britanije, Eric Nelson i Matthew Field, sastat će se u 11.00 sati u zgradi Predsjedništva BiH sa predsjedavajućim Željkom Komšićem. Iako to nije zvanično potvrđeno, sastanak će biti posvećen Godišnjem nacionalnom programu (ANP), koji bi se trebao naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH.

ANP je, podsjetit ćemo, kamen spoticanja u procesu formiranja vlasti. Početkom augusta su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH potpisali Principe za formiranje vlasti u BiH, koji propisuju nastavak NATO integracija BiH u skladu sa Ustavom, Zakonom o odbrani i relevantnim odlukama i strategijama Predsjedništva BiH, što podrazumijeva i dostavljanje ANP-a u Brisel.

Ukoliko članovi Predsjedništva BiH postignu saglasnost oko ANP-a na redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, na narednoj vanrednoj, koja je također zakazana za utorak, bit će imenovan mandatar za novi saziv Vijeća ministara BiH. Međutim, sudeći prema izjavama člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, male su šanse da se to i dogodi.

- Ići ću na sjednicu Predsjedništva BiH zakazanu za utorak. Ne tražim da bude povučena ta tačka dnevnog reda već ću glasati protiv. Na to me obavezuje odluka o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine RS-a – izjavio je Dodik.

S druge strane, Željko Komšić i Šefik Džaferović poručuju da bez ANP-a nema ni mandatara. Ambasada SAD-a je u međuvremenu pokušala organizirati sastanak s namjerom da pruže pomoć u pokušajima približavanja stavova, ali je Dodik odbio dati saglasnost članovima svog kabineta da učestvuju na tom sastanku. Umjesto toga, sastao se lično sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovom, koji se otvoreno protivi i opstruira dalji napredak BiH ka članstvu u NATO-u.

Ukoliko ANP ostane na dnevnom redu sutrašnje sjednice, vrlo je izvjesna mogućnost da će Komšić i Džaferović podržati slanje tog dokumenta, dok će Dodik glasati protiv. U tom slučaju, Dodik će pokrenuti proceduru zaštite vitalnog entitetskog interesa. Ukoliko dvije trećine zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a potvrdi da je odluka suprotna vitalnom entitetskom interesu, ona neće stupiti na snagu.

Time bi se zapravo dao svojevrsni legitimitet aktuelnim stavovima političke elite u entitetu RS, koja odbijanje nastavka NATO integracija BiH sada temelji na Rezoluciji Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti, koju je i Ustavni sud RS-a ocijenio kao pravno neobavezujući stav.

Otvorena je i mogućnost neodržavanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH, koja je sazvana na zahtjev Milorada Dodika i na kojoj bi se trebalo razmatrati imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH. Tu je mogućnost otvorio upravo Dodik izjavom u intervjuu za Glas Srpske.

- Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Pred samo održavanje sjednice procijenit ću da li ću zadržati svoj prijedlog da vanredna sjednica bude održana – kazao je član Predsjedništva BiH.

Uzimajući postojeće suprostavljene stavove, teško je očekivati da će ključni akteri u procesu formiranja vlasti uspjeti postići kompromis do 5. septembra, kada istječe rok od 30 dana predviđen potpisanim Principima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.