open-navfaktor-logo
search
Sjednica NSRS-a
Dodik predlaže: Prepoloviti OSBiH, donijeti zakon o vojsci RS-a ili demilitarizacija
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, danas je u uvodnoj riječi na posebnoj sjednici NSRS-a, a govoreći o prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo države BiH u oblasti odbrane i sigurnosti rekao da prenesene nadležnosti nisu u skladu sa Ustavom BiH.
10.12.2021. u 14:03
get url
text

- Sve Vladine funkcije i ovlaštenja koje Ustavom nisu izričito dodijeljene institucijama BiH, pripadaju entitetima – podvukao je Dodik.

- Naša borba je ustavna borba, mi nismo avanturisti, nego se samo borimo za Ustav – rekao je Dodik

On je preložio da NSRS povuče saglasnost na Oružane snage BiH, a onda je ponudio tri rješenja.

- To ne znači da istog trenutka Srbi izlaze iz OSBiH. U narednom periodu opet se treba ovdje naći i odlučiti – da li prepoloviti troškove OSBiH ili donijeti zakon o vojsci RS-a ili demilitarizacija. O tome treba da odlučimo zajedno – dodao je Dodik.

Citirao je i jedan od članova Ustava da "ni u kakvim okolnostima nijedan entitet ne smije upotrijebiti silu protiv drugog entiteta, niti oružane snage jednog entiteta ulaziti na teritoriju drugog entiteta bez saglasnosti Vlade tog entiteta i Predsjedništva BiH" te ga tumačio na svoj način.

- To jasno govori da entiteti imaju oružane snage. Ova odredba Ustava je doslovno prenesena iz Dejtonskog sporazuma. Ustavom se predviđa da postoje oružane snage, u množini, na području BiH, a ne samo jedna struktura – rekao je Dodik.

Kazao je i da nije tačno da je ovo najveća kriza u BiH jer je zemlja "u krizi od kada je formirana".

Rekao je da se postavlja pitanja svrhe Oružanih snaga BiH jer bi se one "raspale" pri eventualnom sukobu sa zemljama okruženja.

- Kome trebaju ovakve OS, trebaju NATO-u i generalnom sekretaru koji priča kako je uspio da napravi multietničku strukturu. Ako OS nisu za vanjsku odbranu, da nisu onda možda za unutrašnju interevnciju. Srbi i Hrvati ne popunjavaju kvotu,a muslimani popunjavaju taj status, onda ćemo jednog dana imati muslimansku vojsku pod komandom muslimanskih struktura, ne smijemo dozvoliti da to tako ostane – kazao je.

- Naša ideja je da se povuče ranije data saglasnost na OSBiH. Moja sugestija je da se ona povuče i ostavi rok od šest mjeseci da pokušamo u pregovorima reći kako vidimo OS. One nikada neće biti muslimanske snage – dodao je Dodik.

Kazao je i RS treba sagledati kako regulisati pitanje vojnog roka u trenutku kada u Srbiji vraća redovno služenje vojnog roka.

- Da naši mladi ljudi imaju priliku da služe redovni vojni rok i da onda mogu da se vrate u RS i imaju određene statusne privilegije – kazao je Dodik.

Dodik je pročitao i govor bivšeg britanskog premijera Davida Camerona uoči Bregzita, s tim što je EU zamijenio sa BiH, a Britaniju sa RS-om.

Između ostalog, naveo je: "Nisam srpski egzibicionista, ne želim bolji aranžman samo za RS, nego i za BiH. Ako ne riješimo ove izazove, BiH će se raspasti, a RS krenuti ka izlazu. Možemo li opravdati povećanje troškova i stalno povećanja administracije na nivou BiH. Treba da iskoristimo ovaj trenutak da utvrdimo šta BiH može da radi, a šta treba da prestane raditi. Stalno se postavlja pitanje zašto ne možemo imati ono što smo potpisali. Imamo osjećaj da BiH ide u krivom pravcu, mijenjaju se nadležnosti u korist BiH, a niko ne izražava kajanje zbog toga i zabrinutost...".

Dodik je kazao da je posljednjih dana slušao one koji su najavljivali ili prizivali sankcije.

- Ovaj narod nema šta da se brine. Dozvolite nam da se politički sredstvima borimo za naša prava. RS neće preduzeti vojne mjere čak i ako bude vojno napadnuta. Nikakvo vojno zauzimanje RS ne znači da je ona izgubljena. Rat nije opcija - podvukao je Dodik.

Ponovio je da se ništa ne uzima od BiH što joj Ustavom pripada, a zatim najavio i nove odluke o Sudu i Tužilaštvu BiH.

- Brzo ćemo se morati vratiti ovdje i donijeti odluke da ne važe odluke Suda i Tužilaštva BiH, to će pokazati odlučnost da radimo ono što smo danas započeli - kazao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.