open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Beogradu
Dodik nakon razgovora sa Vučićem: Srbija ima podršku RS-a, mi u BiH imamo velike probleme
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da entitet RS uz pomoć susjedne Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića danas izgleda bolje i stabilnije. Kazao je to Dodik nakon današnjeg sastanka sa Vučićem u Beogradu, kojem je prisustvovala i predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović i premijer tog entiteta Radovan Višković.
18.06.2020. u 10:36
get url
text

- Došli smo da sa Vučićem razgovaramo upravo o ovim temama i da se zahvalim, kao i da rehabilitiramo sve naše infrastrukturne projekte. Imamo u svakoj općini RS-a jedan projekat koji finasira Republika Srbija, i ponosni smo na tu saradnju - izjavio je Dodik.

Zahvalio se Srbiji za pomoć u vrijeme pandemije koronavirusa.

- Zahvalni smo predsjedniku Vučiću za najintenzivniju podršku Srbije od samog postojanja RS-a – kazao je Dodik.

Dodik je poručio da entitet RS u punom kapacitetu stoji na strani Srbije kada je u pitanju rješavanje statusa Kosova.

- Srbija ima podršku RS-a u rješavanju problema Kosova. Ono je bilo gotovo izgubljeno, ali vidite da se situacija mijenja. Pozicija Srbije je danas daleko bolja, nego prije deset godina. I mi imamo velike probleme u BiH, smatramo da se mnoge stvari trebaju vratiti na početak, a sve to govorim u kontekstu zloupotrebe visokih predstavnika i međunarodnog faktora. Uvjeren sam da nema potrebe za bilo kakvom bojazni niti od bilo kakvih odstupanja kada je riječ o Kosovu, sve dok u dijalogu učestvuje Vučić - dodao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je kazao da je upoznao Vučića sa stanjem u BiH i pripremama za Lokalne izbore, te sa funkcioniranjem finansijskog sistema u entitetu RS.

- Mi smo izvršili rebalans budžeta i on je stabilan i likvidan, a tome je u znatnoj mjeri doprinijela i pomoć Srbije, na čemu smo veoma zahvalni - izjavio je Dodik.

Sastanku u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike prisustvali su i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Dodik, Cvijanović i Višković danas će se u Ambasadi Rusije u Beogradu sastati i sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim, koji dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.