Najavio je i pomoć medijima u RS-u, te rebalans budžeta u tom entitetu.

Također, najavio je da će sljedeće sedmice Vlada RS-a od NSRS-a, tražiti ukidanje vanrednog stanja.

- Vjerujemo da se to najkasnije može desiti do 20. maja, bilo bi najbolje da do tada bude ukinuto vanredno stanje. Vlada RS-a će do tada sačiniti izvještaj i dostaviti ga NSRS-u, koja bi do tada trebalo da održi sjednicu – rekao je.

Govoreći o borbi protiv epidemije u RS-u, Dodik je rekao da zdravstveni sistem ima dovoljno zaštitne opreme i drugog, te da je primarno pitanje u UKC-u bilo sprečavanje ulaska virusa u centralni medicinski blok.

- Ova epidemija je izazvala niz problema, prije svega u ekonomiji. Danas smo razgovarali o rebalansu budžeta i budžet će biti niži za 200 miliona KM. Na toliko procjenjujemo štete, ali i u okviru toga planiramo podržati privredu i lokalne zajednice - kazao je Dodik.

Podsjetio je na isplate iz budžeta RS-a za radnike u onim preduzećima kojima je bio zabranjen rad odlukama štabova za vanredne situacije.

- SNSD je predložio da za maj, onima koji su počeli da rade, a prethodno nisu radili, Vlada RS-a preuzme isplatu doprinosa. Poslodavac će isplatiti plaće - kazao je.

Potvrdio je da će SNSD podržati novčanu pomoć i medijima u RS-u, uz obavezu da pokažu da su zadržali radnike u ovom periodu.

Najavio je da u narednih deset dana treba razmatrati i ukidanje karantina na granici, ali da konačna odluka zavisi i od odluka zemalja u regiji.