Dionica autoputa "Miloš Veliki" između Surčina i Obrenovca duga 17,6 kilometara danas je svečano otvorena, a time je završena trasa od Beograda do Čačka.

Osim srbijanskih zvaničnika, na otvorenju je bio prisutan i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji je kazao "da je ovo dan za čestitanje kao i godina uspjeha".

- Ovo je i naša pobjeda, nas koji smo zagledani u Srbiju i njoj želimo sve najbolje. Treba da se integrišemo i da budemo usmjereni jedni ka drugima - rekao je Dodik i dodao da je "riječ o jednom istom narodu".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prethodno obišao dionicu, rekao je da će se sada od Beograda do Čačka stizati za sat vremena.

- Ovo donosi budućnost Srbiji i u ekonomskom i u svakom drugom smislu - kazao je na ceremoniji otvaranja.

On je poručio da su se danas i Beograd i Čačak probudili i odlučili da budu bliže jedno drugom te da će ovi putevi stvoriti bolju budućnost za narod.

- Srbija je prva u regionu po broju i nivou investicija kao i po kilometrima autoputeva - naveo je.

Dionica Surčin - Obrenovac povezuje Beograd i Vojvodinu sa zapadom zemlje, vrijednost radova je 233,67 miliona dolara, a  izgradila ju je kineska kompanija CCCC.

Putevi Srbije su investitor projekta koji je finansiran kreditom kineske Eksim banke.

Dionica ima četiri vozne i dvije zaustavne trake, ukupne širine 29 metara. Na njoj je most na ušću Kolubare u Savu kao i još 11 mostova, vijadukt preko željezničke pruge Ostružnica-Batajnica, i dvije petlje - Surčin i Obrenovac.