Predsjedništvo BiH

Dodik kapitulirao: Sjednica se ipak održava, istaknuta samo zastava BiH

Objavljeno: 12.12.2018. u 14:13 Autor: N. Pobrić

Jedino obilježje koje je istaknuto u sali u kojoj se održava sjednica jeste zastava BiH, što je u skladu sa Zakonom o zastavi BiH

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine se, suprotno ranijim najavama, ipak održava. Uprkos insistiranju predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da se pored zastave Bosne i Hercegovine u sali za sastanke istakne i zastava entiteta RS, to se nije dogodilo. U Predsjedništvu su se na kraju usaglasili da bude istaknuta samo jedna zastava Bosne i Hercegovine.

Foto: Jasmin Brutus

Tako je zapravo jedino obilježje koje je istaknuto u sali u kojoj se održava sjednica zastava BiH, što je u skladu sa Zakonom o zastavi BiH, a jedina razlika u odnosu na neke ranije održavane sjednice jeste u tome što je istaknuta jedna, a ne dvije ili više identičnih zastava BiH. Što u suštini znači da i nema razlike, jer ponekad je na ranijim sjednicama i u periodu ranijih sastava Predsjedništva također isticana jedna zastava. Dvije zastave su u principu postavljane više radi nekakvog balansa i boljeg izgled prostorije, nego što je to suštinski imalo nekavog značaja. 

Današnji epilog zapravo predstavlja kapitulaciju Milorada Dodika kada su u pitanju protivzakoniti zahtjevi za isticanje entitetske zastave.

Dosadašnja praksa ukazuje da se na zvaničnim događajima Predsjedništva BiH ističe jedna, dvije, tri ili više zastava, a zajednička odrednica je da se uvijek isključivo radi o zastavi BiH, a ne zastavama entiteta ili bilo kojim drugim zastavama koje se koriste u BiH.

Raniji sazivi Predsjedništva BiH, pa i oni čiji je dio bio SNSD-ov Nebojša Radmanović, sastajali su se kraj jedne, dvije ili čak pet zastava, ali u svakom slučaju se radilo isključivo o zastavama BiH, kao što je to slučaj sa današnjom sjednicom.


Saziv Predsjedništva BiH od 2010. do 2014. godine kraj jedne zastave BiH
Saziv Predsjedništva BiH od 2010. do 2014. godine kraj dvije zastave BiH
Saziv Predsjedništva BiH od 2010. do 2014. godine kraj pet zastava BiH

Sjednice Predsjedništva iz različitih mandata i perioda - jedna zastava

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije