Turski predsjednik bi u četvrtak navečer trebao doputovati u BiH, a susret s članovima Predsjedništva BiH planiran je za petak.

Dodik je kazao da dolazi kako bi Erodganu prenio stavove RS-a, posebno u vezi zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Velntin Inzko, o zabrani negiranja genocida.

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci Dodik je najavio i da će tražiti i informacije o finansijskoj podršci Turske oko izgradnje autoputa u BiH, a za koju Dodik tvrdi da izostaje. U tom pogledu najavio je da su Srbija i RS obezbijedili novac za dionicu od Rače do Bijeljine i to preko 100 miliona eura i da će početi da grade taj dio auto-puta.

- Ja ću se nakon zvaničnog sastanka vratiti u Banju Luku - kazao je Dodik.

- Važno je da ne ostavimo prostor za prezentaciju samo dva člana Predsjednštva BiH, nego i naše srpske strane. Meni to uopće nije ugodno, ali ne mogu odlučivati po tome, nego ono što treba da uradim kao izabrani predstavnik naroda - kazao je Dodik govoreći o sastanku sa Erdoganom.

Naveo je i da će ga upoznati da "srpska strana ne prihvata da stranac može da nametne zakon i da je u tome ozbiljna te da neće odustati", i da će to trajati "sve dok se ovo pitanje ne riješi tako što će se suspendovati, odnosno ukinuti Inzkov zakon".

- Dok se to ne desi, neće biti odlučivanja u okviru Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamenta BiH. To ne znači da se neće održavati sjednice, ali na njima neće biti odluka -  kazao je Dodik.

- Što se tiče naših opozicionih partnera oni ostaju u zajendištvu oko zaključaka NSRS-a, ali na svakom drugom pitanju oni imaju svoju, a mi svoju agendu. Postoje neki centri koji pokušavaju da uprljaju to zajedništvo -  rekao je i kao jedno od takvih centara naveo je BN televiziju.

Rekao je da je neophodno njegovo prisustvo na sjednicama Predsjedništva BiH, ali da će na svako pitanje biti protiv, kako bi na sljedećoj sjednici, kada se to pitanje vrati, povukao vitalni nacionalni interes i da to pitanje ide na NSRS.

Još jednom je kritikovao OHR, rekao da u BiH nema visokog predstavnika, nego samo neki "samozvani" visoki predstavnik.

- RS što se tiče - on ne postoji, nije ga imenovalo VIjeće sigurnosti i nema nikakve ingerencije. Ako ga imenuje Njemačka ili EU ili gripa zemalja kao svog izaslanika, ja ću sa njim razgovarati - kazao je Dodik.