open-navfaktor-logo
search
Ko je oslobođen
Dodatne takse za poslovne prostore u kojima se priređuju igre na sreću u KS
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Zakon o komunalnim taksama Kantona Sarajevo.
22.02.2022. u 11:42
get url
text

Ministar finansija KS Davor Čičić kazao je da se predloženim zakonom propisuju vrste komunalne takse na području KS, obaveznik plaćanja, pripadnost takse, način utvrđivanja kriterija i visine takse, oslobađanja od plaćanja i otpis takse, način prijave i naplata te povrat takse.

Čičić je naveo da je bitan razlog za donošenje ovog zakona presuda Ustavnog suda kojim je utvrđeno da jedan član nije u skladu sa Ustavom, odnosno da vrsta djelatnosti ili zanimanje ne može biti relevantan kriterij za propisivanje različite visine taksi na istaknutu firmu, oznaku ili obilježje, natpis na poslovnim i ostalim prostorijama u objektima i mjestima.

- Suštinski ovim zakonom smo uvrstili par suštinski bitnih stvari, prvo je da smo ispoštovali odluku Ustavnog suda, u članu dva dodaje se amandmanom Vlade KS da se taksa može utvrditi za poslovne prostore u kojima se organiziraju klasične i posebne igre na sreću. Ovim ubacujemo još jednu mogućnost za naplaćivanje takse. Svaki poslovni prostor gdje se priređuju igre na sreću, ovim taksama može biti tretiran – kazao je Čičić.

Naveo je da je jedna od želja ove Vlade ukidanje što više parafiskalnih nameta.

- Prihvatili smo prijedlog Udruženja poslodavaca da se ne plaća taksa na istaknutu firmu do veličine table 200x300 milimetara. Na javnoj raspravi učestvovale su sve općine sa područja KS i sve prijedloge smo prihvatili. Data je nadležnost općinama da donesu tarife po pitanju plaćanja komunalnih taksi. Pravo lokalne samouprave je da uređuje ove propise u skladu sa svojim ovlastima – kazao je Čičić.

Čičić je naveo da se daje nadležnost općinskim vijećima da određuju iznose takse.

- Vjerujem da neće svaka općina staviti iste takse jer one ne bi trebale iznositi isto u Starom Gradu, u Centru, Hadžićima i Ilijašu – kazao je Čičić.

Kada je trebalo da se glasa za ovaj zakon, pozicija nije imala dovoljno ruku pa je zastupnik i predsjednik Kluba Narod i pravda u Skupštini KS Elmedin Konaković tražio pet minuta pauze kako bi se zastupnici vratili u salu.

Nakon glasanja, Zakon je prihvaćen sa 19 ruku zastupnika, jedan je bio protiv, a osam suzdržanih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.