U Udruženju građana "Prijatelji FK Sloboda" nezadovoljni su tretmanom koji Crveno-crni klub ima kod premijerligaških sudija. Kulminacija nezadovoljstva dolazi nakon što je Sloboda remizirala protiv Željezničara na Grbavici 2:2. Tuzlaci smatraju da Ermin Sivac nije na valjan način dijelio pravdu u duelu starih sportskih rivala.

Zbog toga su danas reagirali saopćenjem, koje u nastavku prenosimo u cjelosti.

- Povodom najnovijih sudijskih grešaka pitamo se do kada će se pojedine utakmice igrati 11 protiv 14? U jeku pozitivnih vijesti o izuzetnom porastu gledaoca na utakmica Premijer lige kada, a koji su pratili zapaženi rezultati bh. klubova u okviru kvalifikacija za grupne faze evropskih takmičenja, krovne instance bh. fudbala se potrude da sve zaljubljenike ove sporedne stvari vrate u realnost crnila naših takmičenja - navode iz Udruženja, pa dodaju:

- Prije desetak dana je predsjednik Komiteta za suđenje i delegiranje N/FSBiH izrekao niz nebuloza u analizi suđenja 4. kola zbog čega se hiljade sportskih radnika u našoj zemlji još uvijek hvata za glavu. Nakon posljednjih sudijskih propusta na štetu FK Sloboda Tuzla na utakmici odigranoj u sklopu 5. kola na Grbavici teško se ne zapitati šta je potrebno da najviši rang bh. fudbala postigne podnošljivu dozu regularnosti.

- Naime, glavni sudija utakmice Ermin Sivac i prvi asistent su doslovno od prve minute postavili dvostruki aršin prilikom presuđivanja koji je kulminirao početkom drugog poluvremena nedosuđenim ociglednim kaznenim udarcem za FK Sloboda Tuzla te signaliziranjem nepostojeće nedozvoljene pozicije kada je krilni napadač Livančić izašao "oči u oči" sa golmanom domaće ekipe - navode iz UG Prijatelji FK Sloboda.

- Bolji poznavaoci fudbala će reći da to nije ništa novo za Slobodina gostovanja na Grbavici, a možemo se samo vratiti sezonu unazad kada je zbog kardinalnih pogrešaka (između ostalog i nedosuđen kazneni udarac) kažnjen glavni sudija Slađan Došlo sa 8 utakmica nedelegiranja. Ovim povodom opravdano se pitamo da li N/FSBiH zaista želi dobro bh. fudbalu. Ukoliko je odgovor "DA" onda bi organi Saveza trebali dobro da se potrude i da rade maksimalno profesionalno i sa integritetom, što se prvenstveno odnosi Komitet za sudije i suđenje N/FSBiH - stoji u saopćenju kojeg potpisuju Prijatelji Slobode.