open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo u BPK
Djecu nema ko liječiti: U cijelom Goraždu samo dva pedijatra, na konkurse se niko ne javlja
U Goraždu trenutno rade samo sva doktora pedijatra. Jedan je uposlen u Domu zdravlja "Dr. Isak Samokovlija", a drugi u goraždanskoj Kantonalnoj bolnici.
10.02.2020. u 21:28
get url
text

U obje zdravstvene ustanove nekoliko puta su raspisivali konkurske za prijem pedijatra, međutim zainteresiranih za rad u ovom malom gradu u Bosansko-podrinjskom kantonu nije bilo.

Nadležni u Domu zdravlja pokušali su da rješe ovaj problem tako što su slali ljekare na specijalizaciju iz oblasti pedijatrije. I ti pokušaji su propali jer su doktori nakon specijalizacije odustajali od povratka u Goražde. Trenutno čekaju povratak jedne pedijatrice, a to će potrajati još neko vrijeme, budući da je na petogodišnju specijalizaciju otišla 2018. godine.

Pedijatrica 24 sata u pripravnosti

Doktorica Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice u Goraždu, kazala je kako su oni dobili odobrenje kantonalnog ministarstva da još jednog doktora upute na specijalizaciju iz oblasti pedijatrije.

- Čekamo još odobrenje federalnog ministarstva. Nadam se da ćemo tako riješiti problem, ali i za to treba pet godina. Trenutno imamo jednu pedijatricu i jednu doktoricu koja je prije dvije godine upućena na specijalizaciju. Naša pedijatrica je 24 sata u pripravnosti. Ukoliko treba na godišnji odmor ili odsustvuje iz drugih razloga, onda se angažuje spoljni saradnik i imamo adekvatnu zamjenu – kazala je dr. Kamenica, naglasivši kako sva djeca koju je pedijatar iz Doma zdravlja uputio u bolnicu budu pregledana i hospitalizirana ukoliko zahtjevaju bolničko liječenje.

Prema riječima dr. Edina Čengića, direktora Doma zdravlja, oni već godinama rade sa jednim pedijatrom i do toga je došlo iz više razloga.

- Prije nekoliko godina doktorica koju smo poslali na specijalizaciju je napustila ovu ustanovu. Zatim smo poslali drugu, koja je sa specijalizacijom završila prošle godine, ali je i ona takođe napustila ustanovu. Mi smo i 2018. poslali ljekara na specijalizaciju, koji će to završiti kada sadašnja pedijatrica ode u penziju. Računali smo da će se vratiti doktorica sa specijalizacije i da ćemo sa ovom drugom onda imati dva pedijatra, ali to se izjalovilo. Kriza sa ljekarima se generalno odrazila i na pedijatre. Van svih standarda i normativa je da jedan pedijatar radi na 3.600 djece – kazao je dr. Čengić.

Ni raspisivanje konkursa za prijem pedijatra u ovu zdravstvenu ustanovu nije urodilo plodom, budući da se na konkurs iz 2014., ali i onaj od prošle godine, niko nije javio.

- Nažalost, trenutno imamo jedinu mogućnost da pregovaramo sa doktorima iz okolnih gradova koji su već u radnoj službi, a koji bi mogli dolaziti popodne, što bi bila značajna pomoć. Usluga se pruži svoj djeci, ali problem su zaista velike gužve. Svaki dan nekoga od doktora medicine opće prakse moramo dovoditi na ispomoć. Nije rješenje da ih povlačimo sa njihovog radnog mjesta. Poduzimamo sve mjere da olakšamo, ali smo svjesni da to nije rješenje – naglasio je.

Pedijatar u Domu zdravlja prebukiran

Dodao je kako postoji Naredba o standardima i normativima zdravstvene zaštite u Federaciji, koja propisuje da zdravstvena zaštita djece u primarnoj zdravstvenoj zaštiti obuhvata djecu od rođenja do šest godina starosti, a da stariji trebaju biti raspoređeni u ambulanti porodične medicine.

- To je federalni propis. Bili smo na putu da to primjenimo, ali smo prije toga morali dobiti odobrenje za promjenu osnivačkog statuta od Grada Goražde. Zbog pritiska neformalne grupe roditelja, godinu i po nam Vijeće nije dalo odobrenje da to primjenimo. To bi nam riješilo problem i olakšalo situaciju. Da li je dobro da djeca iznad šest godina idu u ambulantu porodične medicine, to ne mogu govoriti, ali činjenica je da propis postoji. To nije moja želja, niti sam taj propis ja donio, već je to zakonski propis– istaknuo je direktor Doma zdravlja.

Kako je naveo, na taj način bi se pedijatriska služba uveliko rasteretila, jer imaju više od 2.000 djece koje su starija od šest godina.

- Paradoks u svemu tome je to što se neformalna grupa roditelja bunila zbog toga, a istovremeno djecu pregleda doktor opće prakse, dok radi kao ispomoć kada je pedijatar pebukiran, ili roditelji dovode djecu na pregled iza 16 sati, nakon radnog vremena pedijatra, te vikendom, također kod doktora opće prakse – kazao je dr. Čengić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.